Κ. Τσιμάρας / Χ. Σταμέλος, Δημόσια και ιδιωτική εφαρμογή του δικαίου ανταγωνισμού στις ΗΠΑ: επιτρεπτές οι συμβατικές ρήτρες απαγόρευσης διακρίσεων στην ολιγοπωλιακή αγορά των πιστωτικών καρτών (υπόθεση American Express)

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 3/2019, Μάρτιος 2019

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €140.00
ΝΠ €200.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Στο παρόν άρθρο αναλύεται ένα ειδικό θέμα που άπτεται του επιτρεπτού κατά την πρόσφατη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ των συμβατικών ρητρών που απαγορεύουν τις διακρίσεις στην ολιγοπωλιακή αγορά των πιστωτικών καρτών. Ενώ το αρμόδιο ομοσπονδιακό Πρωτοδικείο είχε κρίνει αρχικά αυτές τις ρήτρες απαγορευμένες και ενώ αρχικά δύο διάδικοι, οι γνωστές εταιρίες Visa και MasterCard, επέλεξαν να συμβιβαστούν με το αμερικανικό Δημόσιο, η εταιρία American Express επέλεξε να εφεσιβάλλει την πρωτόδικη απόφαση. Το ομοσπονδιακό Εφετείο δικαίωσε την εταιρία. Εν συνεχεία, ορισμένες πολιτείες με επικεφαλής το Οχάιο επέλεξαν να ασκήσουν αίτηση αναίρεσης ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Το αμερικανικό Δημόσιο δεν συμμετείχε στην δίκη αυτή. Το Ανώτατο Δικαστήριο αμετακλήτως έκρινε ότι η απόφαση του Εφετείου ήταν ορθή και τεκμηριωμένη. Η απόφαση αυτή θέτει τις προϋποθέσεις οι συμβατικές αυτές ρήτρες περί μη διακρίσεως να εφαρμόζονται διεθνώς και σε κάθε κράτος, εκτός εάν προκύψει αντίθετη νομολογία σε άλλη δικαιοδοσία πλην εκείνης των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για μία κλασική περίπτωση δημόσιας και ιδιωτικής εφαρμογής του δικαίου ανταγωνισμού στις ΗΠΑ διά της δικαστικής οδού με τους κανόνες της πολιτικής δικονομίας (στοιχεία «μικτής» εφαρμογής του δικαίου ανταγωνισμού).1. Οι συμβατικώς επιβαλλόμενες από εταιρίες διαχείρισης δικτύων πιστωτικών καρτών ρήτρες απαγόρευσης διακρίσεων κρίθηκαν νόμιμοι από το Ανώτατο...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.