Δ. Λαδάς, Στοιχειοθέτηση της μεταβίβασης σε περίπτωση απόσχισης τμήματος επιχείρησης με σύσταση νέας εταιρίας υπό το πρίσμα της απόφασης του ΔΕΕ της 13ης.6.2019 στην υπόθεση C-664/2017 (Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ)

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 5/2019, Μάϊος 2019

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €140.00
ΝΠ €200.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η μεταβίβαση τμήματος επιχείρησης, το οποίο έχει διακριτότητα σε σχέση με άλλες παραγωγικές μονάδες, επιτρέπεται με βάση το εταιρικό και φορολογικό δίκαιο. Τέτοιες περιπτώσεις αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις υπάγονται στο καθεστώς μεταβίβασης του ΠΔ 78/2002. Κρίσιμο στοιχείο είναι η παραγωγική αυτοτέλεια, ασχέτως του εάν υπάρχει υποστήριξη σε επιμέρους παραγωγικές δραστηριότητες από την μεταβιβάζουσα επιχείρηση. Η καταχρηστική μεταβίβαση τμήματος επιχείρησης μπορεί να θεμελιωθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις.Στοιχειοθέτηση της μεταβίβασης σε περίπτωση απόσχισης τμήματος επιχείρησης με σύσταση νέας εταιρίας υπό το πρίσμα της απόφασης του ΔΕΕ της 13ης.6.2019 στην υπόθεση C-664/2017 (Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ) [1] Δημήτριος Ν. Λαδάς, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δικηγόρος 1. Εισαγωγικά Πρόσφατα το ΔΕΕ είχε την ευκαιρία, κατόπιν προδικαστικού ερωτήματος που του έθεσε ως δικαστήριο παραπομπής ο Άρειος Πάγος, να εξετάσει πτυχές του ενωσιακής προέλευσης ελληνικού εργατικού δικαίου και συγκεκριμένα του ιδιαίτερου δικαίου της «μεταβίβασης» [2] , με αφορμή τους διαδίκους - εργαζόμενους της εταιρίας Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (εφεξής: ΕΝΑΕ), που, κατά τα πραγματικά περιστατικά [3] ακολούθησαν τη μεταφορά της δραστηριότητας της μιας εκ των τεσσάρων διακριτών διευθύνσεων τροχαίου υλικού σε συσταθείσα θυγατρική εταιρία, την Εταιρία Τροχαίου Υλικού Ελλάδος ΑΕ (εφεξής: ΕΤΥΕ) [4] , το σύνολο των μετοχών της οποίας περιήλθε κατόπιν στην κυριότητα του ομίλου των...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.