Ευ. Δαμασκηνός, Ο παρακρατηθείς φόρος εισοδήματος επί εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων υπό το καθεστώς του N 2238/1994 - Ζητήματα παραγραφής

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 8-9/2019, Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2019

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €140.00
ΝΠ €200.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η αφαίρεση του παρακρατηθέντος από το ποσό του αναλογούντος ΦΕφπ δεν συνιστά συμψηφισμό τάχα ανταπαιτήσεων Δημοσίου και φορολογουμένου, αλλά επιβαλλόμενη από το άρθρο 4 παρ. 5 Σ μείωση του αναλογούντος ΦΕφπ κατ’ εκείνο το ποσό ΦΕφπ που ο φορολογούμενος έχει ήδη προπληρώσει στο Δημόσιο διά της παρακράτησης. Κατά τούτο είναι αδιάφορο το αν η δήλωση ΦΕφπ για το οικείο οικονομικό έτος υποβλήθηκε εκπρόθεσμα, δεδομένου ότι μεταξύ των κυρώσεων που προβλέπονται από την εκάστοτε ισχύουσα φορολογική νομοθεσία επί εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης ΦΕφπ και εκπρόθεσμης καταβολής οφειλόμενου ΦΕφπ δεν περιλαμβάνεται η μη αφαίρεση του παρακρατηθέντος από τον αναλογούντα ΦΕφπ. Ζήτημα δε παραγραφής δεν είναι δυνατό να τεθεί για το μέρος εκείνο του παρακρατηθέντος ΦΕφπ που αντιστοιχεί ακριβώς στον (ισούται με τον) αναλογούντα ΦΕφπ, αφού κατά το μέρος αυτό δεν υφίσταται αξίωση κατά του Δημοσίου προς επιστροφή φόρου. Ζήτημα παραγραφής τίθεται μόνο για εκείνο το μέρος του παρακρατηθέντος ΦΕφπ που δεν αντιστοιχεί στον (υπερβαίνει τον) αναλογούντα ΦΕφπ, δηλαδή μόνο για εκείνο το ποσό ΦΕφπ που έχει (προ)πληρωθεί, διά της παρακράτησης, στο Δημόσιο καθ’ υπέρβαση του αναλογούντος ΦΕφπ και συνεπώς αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα να γεννάται σχετική αξίωση του φορολογούμενου προς επιστροφή του υπερβάλλοντος αυτού ΦΕφπ που κατέβαλε στο Δημόσιο (προπλήρωσε διά της παρακράτησης) ως αδικαιολογήτως καταβληθέντος.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.