Ρόκα Ι. (γνωμ.), Υπαγωγή ασφαλιστικής εταιρίας σε ασφαλιστική εκκαθάριση και χαρακτηρισμός της ελεύθερης περιουσίας της ως ασφαλιστικής τοποθέτησης (άρθρο 9 παρ. 1 ΝΔ 400/1970)

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 5/2012, Μάιος

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €140.00
ΝΠ €200.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Ο χαρακτηρισμός του συνόλου της περιουσίας ασφαλιστικής εταιρίας ως ασφαλιστικής τοποθέτησης με απόφαση της εποπτικής Αρχής δεν καταλαμβάνει ακίνητό της, επί του οποίου έχει εγγραφεί υποθήκη από δανειστή, σε χρόνο που το εν λόγω ακίνητο συνιστούσε ελεύθερη περιουσίας της εταιρίας. Η εν λόγω απόφαση δεν θίγει την προνομιακή ικανοποίηση του ενυπόθηκου δανειστή έναντι των ασφαλισμένων και λοιπών προνομιούχων του άρθρου 10 ΝΔ 400/1970 από τις εμπραγμάτως εξασφαλισμένες απαιτήσεις τους.Ιστορικό Με συμβολαιογραφική πράξη περί παροχής υποθήκης ποσού *€, η τράπεζα Α ενέγραψε το 2006 υποθήκη πρώτης τάξης σε βάρος κτιρίου, το οποίο ανήκει στην ασφαλιστική εταιρία «ΑΣ». H υποθήκη παραχωρήθηκε για εξασφάλιση απαίτησης της τράπεζας από ομολογιακό δάνειο ύψους *€ που εξέδωσε η ΑΣ. Το ενυπόθηκο ακίνητο αποτελούσε κατά τον χρόνο εγγραφής της υποθήκης περιουσία που η ΑΣ δεν την είχε περιλάβει στα περιουσιακά στοιχεία που απαρτίζουν την «ασφαλιστική της τοποθέτηση», ήταν περιουσία ελεύθερη και από κάθε δέσμευση κατά τη νομοθεσία που διέπει τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η ΑΣ, τον Φεβρουάριο του 2010 ανακλήθηκε από την εποπτική Αρχή η άδεια λειτουργίας της, χαρακτηρίστηκε από την Αρχή ως ασφαλιστική τοποθέτηση το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων παραπέμποντας προς τούτο και στο άρθρο 9 ΝΔ 400/1970, ενώ τέθηκε και...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.