Ν. Κεραμέως/Α. Βασιλικοπούλου, Ο Θεσμός της χρηματοδότησης δικαστικής ή διαιτητικής δίκης από τρίτο (Third Party Funding)

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 10/2012, Οκτώβριος

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €140.00
ΝΠ €200.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Στην παρούσα μελέτη επιχειρείται μία πρώτη προσέγγιση του αλλοδαπού θεσμού της χρηματοδότησης δικαστικής ή διαιτητικής δίκης από τρίτο. Ειδικότερα, την παρουσίαση του θεσμού ακολουθεί η διερεύνηση της συμβατότητάς του με το ελληνικό νομικό σύστημα και την επίλυση δικαστικών και διαιτητικών διαφορών στην Ελλάδα και, τέλος, αναπτύσσεται, de lege ferenda, η προοπτική ρύθμισης τυχόν αναφυόμενων ζητημάτων από έναν εθνικό ή υπερεθνικό κώδικα για την εύρυθμη λειτουργία του θεσμού.Ι. Εισαγωγή στο θεσμό του Third Party Funding [1] Ο αλλοδαπός θεσμός του “Third Party Funding” (“TPF”), άλλως χρηματοδότηση από τρίτο, συνίσταται στη χρηματοδότηση τμήματος ή συνόλου των εξόδων του δικαστικού ή διαιτητικού αγώνα ενός εκ των διαδίκων (συνήθως του ενάγοντα αλλά ενίοτε και του εναγομένου) από κάποιον τρίτο χρηματοδότη-επενδυτή, ανεξάρτητο από τους διαδίκους και την επίδικη αξίωση, έναντι προσυμφωνημένου ποσοστού επί της επιτυχούς έκβασης της δίκης ή, σπανιότερα, έναντι ενός πολλαπλασίου ποσού του κεφαλαίου επένδυσης του τρίτου. Σε περίπτωση ανεπιτυχούς έκβασης, ο χρηματοδότης-επενδυτής αποστερείται την επένδυσή του και δεν εισπράττει κανένα τίμημα. Παρακάτω αναφέρονται αρχικά κάποια ιστορικά και γεωγραφικά στοιχεία του θεσμού (Α). Ακολουθεί ανάλυση της έννοιας και της λειτουργίας του θεσμού (Β), καθώς και η αξιολόγηση αυτού (Γ), ενώ η τελευταία ενότητα (Δ) αναφέρεται στην ανάπτυξη του θεσμού τα τελευταία χρόνια στην...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.