Βιβλιοκρισία: Η καλλιέργεια του Δικαίου των Διεθνών Συναλλαγών στην Ελληνική Νομική Επιστήμη με αφορμή το βιβλίο της Δέσποινας Αναγνωστοπούλου «Δίκαιο Διεθνών Συναλλαγών, Η Ευρωπαϊκή Διάσταση» των εκδόσεων Αντ. Ν. Σάκκουλα (Επιμέλεια - Παρουσίαση: Παναγιώτη Γκλαβίνη, Αν. Καθηγητή Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ)

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 10/2012, Οκτώβριος

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €140.00
ΝΠ €200.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η καλλιέργεια του Δικαίου των Διεθνών Συναλλαγών στην Ελληνική Νομική Επιστήμη με αφορμή το βιβλίο της Δέσποινας Αναγνωστοπούλου «Δίκαιο Διεθνών Συναλλαγών, Η Ευρωπαϊκή Διάσταση» των εκδόσεων Αντ. Ν. Σάκκουλα Επιμέλεια - Παρουσίαση: Παναγιώτη Γκλαβίνη, Αν. Καθηγητή Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ Οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές (international business transactions) είναι έννομες σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ επιχειρήσεων από διαφορετικές κατά κανόνα χώρες, στο πλαίσιο της άσκησης μιας διασυνοριακής δραστηριότητας οικονομικής φύσεως, στους τομείς της προμήθειας αγαθών, της παροχής υπηρεσιών, της κατασκευής έργων, της εκμετάλλευσης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και της κίνησης κεφαλαίων [1] . Από μακροοικονομική σκοπιά, οι διεθνείς συναλλαγές συγκροτούν το πλέγμα διασύνδεσης και αλληλεξάρτησης των εθνικών οικονομιών σε επίπεδο αγοράς. Δεν αναπτύσσονται παρά μόνο στο πλαίσιο που το επιτρέπουν οι κανόνες που ρυθμίζουν τις διεθνείς σχέσεις των αγορών. Οι κανόνες αυτοί άλλοτε ανοίγουν και άλλοτε κλείνουν τις αγορές. Από το τέλος του Β’ ΠΠ και μετά, οπότε τέθηκαν οι βάσεις του ισχύοντος διεθνούς οικονομικού συστήματος, ξεκίνησε μια διαδικασία σταδιακού ανοίγματος των εθνικών αγορών κατόπιν οργανωμένων διαπραγματεύσεων, που διεξάγονται στη βάση της αμοιβαιότητας μέχρι και σήμερα. Ένα κράτος δέχεται να ανοίξει την αγορά του στο μέτρο που ένα άλλο κράτος δέχεται να ανοίξει τη δική του. Η ιδιωτική οικονομία αξιοποιεί τα ανοίγματα...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.