Τα ισοδύναμα γραμμάτια και η λογιστική αντιμετώπισή τους (Επιμ. Νίκος Σγουρινάκης, Λογιστής - Φοροτεχνικός, Διευθυντής Σύνταξης περιοδικού «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ»)

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 4/2013, Απρίλιος

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €140.00
ΝΠ €200.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Α. Γενικά Η οικονομική κρίση γενικώς, έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των χρηματικών διαθεσίμων στις επιχειρήσεις, αφού λόγω της ύφεσης συρρικνώνεται η δραστηριότητά τους, αναβάλλονται ή ακυρώνονται συναλλαγές και μειώνεται ο κύκλος εργασιών. Οι διοικήσεις των επιχειρήσεων στην προσπάθειά τους να επιδείξουν συνέπεια στις υποχρεώσεις τους, ώστε να αποφεύγονται καθυστερήσεις στις πληρωμές και να διατηρηθεί το επίπεδο αξιοπιστίας τους, αναζητούν τρόπους μέσω εναλλακτικών επιλογών για την τακτοποίηση των χρηματικών εκκρεμοτήτων τους. Η μεταχρονολογημένη επιταγή, όπως έχουμε ήδη σημειώσει σε προηγούμενο άρθρο, είναι ένας τρόπος πληρωμής, με «μεταφορά» της υποχρέωσης σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Ωστόσο, αρκετές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις τράπεζες, οι οποίες είναι πλέον φειδωλές στην χορήγηση στελεχών (μπλοκ) επιταγών. Από την άλλη πλευρά, η συναλλαγματική (κοινώς, «γραμμάτιο»), ανέκαθεν αποτελούσε έναν αξιόπιστο τρόπο διεκπεραίωσης μιας συναλλαγής, δεδομένου ότι η αποδοχή της από τον μελλοντικό πληρωτή, δεν συνεπάγεται την ύπαρξη χρηματικού αντικρίσματος, σε τραπεζικό λογαριασμό κατάθεσης (όπως συμβαίνει με την επιταγή). Ταυτόχρονα δε, η υφιστάμενη νομοθεσία (Ν 5325/1932, όπως ισχύει) προστατεύει τον εκδότη σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των όρων αποδοχής της από τον υπογράφοντα και υποσχόμενο σε καταβολή. Υπενθυμίζουμε την διαφορά που υφίσταται μεταξύ της συναλλαγματικής και του γραμματίου σε διαταγή: Με την συναλλαγματική ο αποδέκτης υπόσχεται να πληρώσει συγκεκριμένο ποσό,...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.