Ο σχηματισμός αποθεματικών και προβλέψεων - Ομοιότητες και διαφορές (Επιμ. Νίκος Σγουρινάκης, Λογιστής - Φοροτεχνικός, Διευθυντής Σύνταξης περιοδικού «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ»)

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 7/2013, Ιούλιος

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €140.00
ΝΠ €200.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Α. Η έννοια του αποθεματικού κεφαλαίου Η οικονομική μονάδα, κατά την διάρκεια της ενεργού επιχειρησιακής πορείας της, αντιμετωπίζει διάφορες καταστάσεις και προβλήματα που την αναγκάζουν να προετοιμάζεται αναλόγως, ώστε να μπορεί να τα επιλύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όπως ακριβώς ένα φυσικό πρόσωπο προβαίνει σε αποταμίευση, δηλαδή κράτηση, φύλαξη ενός μέρους του εισοδήματός του, το οποίο δεν κατευθύνει σε άμεση κατανάλωση, αλλά προγραμματίζει να το έχει διαθέσιμο και να το χρησιμοποιήσει, όταν και όποτε υπάρξει λόγος, όπως για παράδειγμα σε αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών, ή σε κάλυψη μιας έκτακτης ανάγκης κ.λπ., έτσι και η επιχείρηση έχει την δυνατότητα να κρατήσει μέρος από τα κέρδη της, με την μορφή αποθεματικών κεφαλαίων. Να ενεργήσει δηλαδή, μια ιδιότυπη αποταμίευση. Το αποθεματικό κεφάλαιο σχηματίζεται πάντα από μη διανεμόμενα κέρδη και επομένως, προϋποθέτει την ύπαρξή τους. Συνεπώς, το αποθεματικό κεφάλαιο προκύπτει κατά την διαδικασία της διάθεσης των κερδών, αφορά μη διανεμόμενα κέρδη, ενώ ταυτόχρονα δεν ενσωματώνεται άμεσα στο κεφάλαιο (μετοχικό ή εταιρικό) της οικονομικής μονάδας. Ωστόσο, συμπεριλαμβάνεται στο άθροισμα των ιδίων κεφαλαίων, της κατηγορίας Α του ισολογισμού (υποκατηγορία: IV) και επομένως συνιστά υποχρέωση της επιχείρησης προς τους κεφαλαιούχους, με την έννοια ότι είναι, εν δυνάμει, διανεμητέο ή κεφαλαιοποιούμενο οποτεδήποτε στο μέλλον. Σκόπιμο είναι να...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.