Γ. Παπαδημητρίου, Η συνταγματικότητα της κατάσχεσης φωνογραφημάτων που έχουν παραχθεί κατά παράβαση ρήτρας αποκλειστικής φωνογραφίας (γνωμ.)

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 3/2001, Μάρτιος

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €140.00
ΝΠ €200.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών Η σύναψη σύμβασης φωνογραφίας προϋποθέτει ισόρροπη άσκηση των συνταγματικών δικαιωμάτων του καλλιτέχνη και της δισκογραφικής εταιρίας. Κατά συνέπεια, η κατάσχεση των φωνογραφημάτων που έχουν παραχθεί κατά παράβαση των συμβάσεων αυτών δεν αντίκειται καθεαυτή στο Σύνταγμα. Αντιθέτως, επιβάλλεται υπό όρους για να πραγματωθεί το δικαίωμα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα και στην ΕΣΔΑ. Ι. Στην ελληνική, αλλά και την διεθνή πρακτική, είναι συνήθης η σύναψη σύμβασης αποκλειστικής φωνογραφίας μεταξύ παραγωγών φωνογραφημάτων (φωνογραφικές εταιρίες - εφεξής «εταιρίες») και τραγουδιστών. Αντικείμενό της είναι η παραχώρηση από τον τραγουδιστή στην εταιρία, κατ' αποκλειστικότητα και για ορισμένη χρονική διάρκεια, του δικαιώματος για εγγραφή ερμηνειών του σε υλικό φορέα ήχου προς αναπαραγωγή της και θέση σε κυκλοφορία των προϊόντων της. Η εν λόγω σύμβαση δεν αποκλείει βέβαια την εκδήλωση καλλιτεχνικής (και κερδοσκοπικής) δραστηριότητας του τραγουδιστή με άλλες μορφές. Αντιθέτως, είναι συνήθης ιδίως η εμφάνιση των τραγουδιστών σε κέντρα διασκεδάσεως, η διενέργεια συναυλιών, η συμμετοχή τους σε προγράμματα ψυχαγωγικού χαρακτήρα ραδιοτηλεοπτικών σταθμών κ.ο.κ. Έτσι, η σύμβαση αποκλειστικής φωνογραφίας αποτελεί μία μόνο εκδήλωση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας των τραγουδιστών και ένα μόνο από περισσότερα μέσα πορισμού εισοδήματος από αυτήν. Δεν συνιστά, δηλαδή, ούτε το μοναδικό τρόπο καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας του...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.