Χ. Απαλαγάκη, Το παραδεκτό της ανακοπής του άρθρου 933 ΚΠολΔ κατά της πράξεως μεταβιβάσεως του ενεργητικού της υπό εκκαθάριση επιχειρήσεως (άρθρο 46α του Ν 1892/1990)

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 12/2003, Δεκέμβριος

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €140.00
ΝΠ €200.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΧΑΡΟΥΛΑΣ ΑΠΑΛΑΓΑΚΗ, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Αστικού Δικονομικού Δικαίου Α.Π.Θ. Η διπλή διαδικαστική φυσιογνωμία των ρυθμίσεων του άρθρου 46α του Ν 1892/1990. Η επίδρασή της στις προϋποθέσεις ασκήσεως της ανακοπής του άρθρου 933 ΚΠολΔ κατά της πράξεως μεταβιβάσεως του ενεργητικού από τον ειδικό εκκαθαριστή. I. Γενική εισαγωγή Σε δύο διαφορετικά στάδια μπορεί κανείς να προσεγγίσει τη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης του άρθρου 46α του Ν 1892/1990. Το πρώτο, το «οιονεί» διαγνωστικό, αφορά τη θέση της επιχειρήσεως στο καθεστώς της ειδικής εκκαθάρισης, με την έκδοση διαπλαστικής αποφάσεως του Εφετείου της έδρας της επιχείρησης. Με τη δημοσίευσή της η απόφαση δημιουργεί (διαπλάσσει) μία νέα έννομη κατάσταση, που συνίσταται στην περιέλευση της εξουσίας διοικήσεως των εταιρικών υποθέσεων από τα καταστατικά όργανα της υπό εκκαθάριση εταιρίας στον οριζόμενο ειδικό εκκαθαριστή.2 To ζήτημα αυτό εκφεύγει των ορίων της παρούσας εισηγήσεως. Το δεύτερο αναφέρεται στα ζητήματα μετά την πώληση του ενεργητικού της υπό εκκαθάριση επιχειρήσεως (άρθρο 46α παρ. 7-9 του Ν 1892/1990), ειδικότερα δε στην άμυνα κατά της συγκεκριμένης συμβολαιογραφικής πράξεως μεταβιβάσεως. Το δεύτερο αυτό στάδιο εμπίπτει στην ευρύτερη θεματική της διημερίδας μας και σ’ αυτό η τιμώμενη καθηγήτρια έχει καθοριστικά συμβάλει με δύο πρόσφατες μελέτες της,3 που αφορούν αυτό καθεαυτό το υπό εισήγηση θέμα. ΙΙ. Εισαγωγικές παρατηρήσεις...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.