Φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν κατά την χρήση 2013 (οικ. έτος 2014) (Επιμ. Νίκος Σγουρινάκης, Λογιστής - Φοροτεχνικός, Διευθυντής Σύνταξης περιοδικού «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ»)

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 3/2014, Μάρτιος

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €140.00
ΝΠ €200.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Α. Γενικά Είναι ήδη γνωστό, ότι τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το περασμένο έτος 2013, θα φορολογηθούν βάσει των διατάξεων του Ν 2238/1994 («παλαιός ΚΦΕ»), όπως αυτές διαμορφώθηκαν κυρίως με τον Ν 4110, από τον Ιανουάριο του 2013. Η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (εισοδήματα 2012 και παλαιότερα), βρίσκεται στο γεγονός ότι η φορολόγηση των εισοδημάτων θα γίνει διακεκριμένα, ανά πηγή εισοδήματος, με ιδιαίτερη φορολογική κλίμακα. Καθιερώθηκαν, για τον σκοπό αυτόν, τρεις διαφορετικές κλίμακες. Αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπεται η διαδικασία της συνάθροισης των καθαρών εισοδημάτων από κάθε πηγή και η, εν συνεχεία, υπαγωγή του συνολικού καθαρού εισοδήματος σε μία ενιαία κλίμακα φορολόγησης με τις γενικές διατάξεις και υιοθετείται η διακεκριμένη φορολόγηση, αναλόγως προς την πηγή από την οποία προέρχεται το εισόδημα. Σημειώνεται ότι η καινοτομία αυτή θα εφαρμόζεται εφεξής, αφού και ο νέος ΚΦΕ (Ν 4172/2013), ο οποίος τέθηκε ήδη σε εφαρμογή από 1/1/2014, για την φορολόγηση των εισοδημάτων που θα αποκτηθούν κατά το τρέχον φορολογικό έτος [1] , προβλέπει την ύπαρξη τριών κλιμάκων φορολογίας, ανά πηγή εισοδήματος. Σημειώνεται επίσης ότι, κατά την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης αναγράφονται υποχρεωτικά πλέον όλα τα εισοδήματα ανεξαρτήτως του τρόπου φορολόγησης τους, καθώς και τα εισοδήματα εκείνα που απαλλάσσονται από τον φόρο. Σε...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.