Β. Δούβλης, Η διασυνοριακή δέσμευση, κατάσχεση και δήμευση προϊόντων νομιμοποίησης παράνομων εσόδων στο Κοινοτικό - Ενωσιακό Δίκαιο

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 10/2014, Οκτώβριος

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €140.00
ΝΠ €200.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Οι συνεχώς αυξανόμενοι ρυθμοί παγκοσμιοποίησης της Οικονομίας, με άμεση αντανάκλαση στο ισχύον χρηματοπιστωτικό, αλλά και χρηματοοικονομικό γενικότερα σύστημα, διατηρούν παράλληλο μερίδιο συμμετοχής στη διόγκωση του οργανωμένου εγκλήματος. Τούτο με τη σειρά του δημιουργεί ευνοϊκούς, δυστυχώς, όρους για ανησυχητική επέκταση διεθνώς του σύμφυτου φαινομένου της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, που συνδέεται πλέον άρρηκτα με τις ιδιομορφίες του αντίστοιχα διευρυμένου τραπεζικού τομέα. Αυτή η «κυκλική» -θα μπορούσε να ειπωθεί- διασύνδεση αναδεικνύει την ιδιαίτερη ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της διασυνοριακής αντιμετώπισης του ξεπλύματος, κυρίαρχα στοιχεία της οποίας συνιστούν αναμφίβολα οι ρυθμίσεις περί δέσμευσης, κατάσχεσης και δήμευσης των σχετικών έκνομων πόρων. Το κοινοτικό-ενωσιακό δίκαιο έχοντας κατ’ εξοχήν αποδεχθεί την ανωτέρω διαπίστωση, ταυτόχρονα δε και προοπτική, δεν έπαψε να προχωρεί υπό την καθοδήγηση της FATF σε διαρκή εκσυγχρονισμό του ανάλογου θεσμικού πλαισίου τόσο σε ποινικό, όσο και σε χρηματοπιστωτικό επίπεδο. Πρόκειται προφανώς για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, όπου όμως φαίνεται να έχει έως σήμερα αποδοθεί από τον διεθνή καθώς και τον ευρωπαϊκό συστημικό παράγοντα μεγαλύτερη σημασία στην ποινική διάσταση του θέματος υπό τη διασυνοριακή του ειδικότερα οπτική, σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρηματοπιστωτική αντιμετώπιση. Όμως κινήσεις όπως η καθοριστική εμπλοκή στο όλο κύκλωμα εξωχώριων εταιριών και φορολογικών παραδείσων, σε συνάρτηση και με την αύξουσα ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής παγκοσμίως καθώς και τη διασύνδεσή της με τη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων, αποδεικνύει σαφώς την επείγουσα ανάγκη υιοθέτησης εξισορροπητικών κανόνων, ικανών να περιορίσουν τουλάχιστον τους συνεχώς υψηλότερους σχετικούς εγκληματικούς τζίρους. Η πρακτική πάντως προσέγγιση και ανάλυση του όλου προβλήματος οδηγεί παράλληλα στο συμπέρασμα, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ικανοποιητικό διεθνώς AML αποτέλεσμα, εφόσον δεν γίνουν ουσιαστικές προσπάθειες συρρίκνωσης της αποκαλούμενης «κρυφής ή σκιώδους Οικονομίας» (Shadow economy), αναπόσπαστο τμήμα της οποίας συνιστά το «αφανές ή σκιώδες τραπεζικό σύστημα» (Shadow banking), που με τη σειρά του διευκολύνει ενέργειες ξεπλύματος σε μεγάλη συνήθως κλίμακα.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.