Τρ. Σταυρακίδης, Η συνέπεια της ουσιαστικής πτωχευτικής απαλλοτρίωσης σε διασυνοριακές διαδικασίες αφερεγγυότητας (επ’ ευκαιρία της ΑΠ 838/2015)

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 6/2016, Ιούνιος

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €140.00
ΝΠ €200.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Στο επίκεντρο της παρούσας μελέτης βρίσκεται η απόφαση 838/2015 του Αρείου Πάγου, η οποία κλήθηκε να αποφανθεί επί των συνεπειών που έχει η κήρυξη της πτώχευσης από δικαστήριο κράτους μέλους της Ε.Ε. στις εκποιητικές συμβάσεις τμήματος της ακίνητης πτωχευτικής περιουσίας που βρίσκεται σε άλλο κράτος μέλος. Ο διασυνοριακός, ενδοενωσιακός χαρακτήρας της διαδικασίας αφερεγγυότητας θέτει αναπόφευκτα ζητήματα εφαρμοστέου δικαίου και διεθνούς δικαιοδοσίας, ζητήματα που κρίνονται με βάση τις ρυθμίσεις του Κανονισμού 1346/2010. Και εάν τα πρώτα έτυχαν επαρκούς ανάλυσης, τα δεύτερα θεωρήθηκαν από τη σχολιαζόμενη απόφαση περίπου ως δεδομένα. Η παρούσα μελέτη εξετάζει εάν η δεύτερη αυτή κρίση του δικαστηρίου υπήρξε εύστοχη.Η συνέπεια της ουσιαστικής πτωχευτικής απαλλοτρίωσης σε διασυνοριακές διαδικασίες αφερεγγυότητας (επ’ ευκαιρία της ΑΠ 838/2015)  [1] Τρύφων Σταυρακίδης, Υποψήφιος Δ.Ν. [ 1 ]. H απόφαση έχει ήδη δημοσιευθεί στο 2o τεύχος του τρέχοντος έτους, στη σελ. 201 και έχει αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού από τον κο Παΐζη. [ 2 ]. Στο εξής, οι παραπομπές σε άρθρα χωρίς ειδικότερη ένδειξη αναφέρονται στον Κανονισμό, όπως ισχύει. [ 3 ]. Η δευτεροβάθμια υπ’ αρίθμ. 884/2013 απόφαση του ΕφΘεσ έχει δημοσιευθεί στον Αρμ 2014,989 επ. με σύμφωνες παρατηρ. Άνθιμου. Βλ., επίσης, Άνθιμο, Επισκόπηση νομολογίας κοινοτικού δικονομικού διεθνούς δικαίου. Αποδελτίωση δημοσιευμένης και αδημοσίευτης νομολογίας κατά τα...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.