Η. Σουφλερός, Νομική βάση και παραγραφή της ευθύνης του ομορρύθμου εταίρου για φορολογικές υποχρεώσεις της εταιρίας (γνωμ.)

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 11/2017, Νοέμβριος 2017

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €140.00
ΝΠ €200.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Πριν από την έναρξη ισχύος του Ν 4072/2012 το άρθρο 22 ΕμπΝ (τώρα άρθρα 249 παρ. 1 και 271 Ν 4072/2012) αποτελούσε τη μοναδική νομική βάση της ευθύνης του ομορρύθμου εταίρου για όλες τις υποχρεώσεις της εταιρίας, συμπεριλαμβανομένων και των φορολογικών, ελλείψει άλλων ειδικότερων διατάξεων για τις τελευταίες, εφαρμόσιμων στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η ευθύνη αυτή υπέκειτο στην 5ετή παραγραφή του άρθρου 64 ΕμπΝ (τώρα άρθρο 269 Ν 4072/2012), το οποίο εφαρμοζόταν και στην περίπτωση αποχώρησης ομορρύθμου εταίρου, κατίσχυε δε των σχετικών με την παραγραφή απαιτήσεων του Δημοσίου διατάξεων του ΚΕΔΕ. Η διακοπή της ως άνω παραγραφής προϋπέθετε τη συνδρομή λόγου διακοπής στο πρόσωπο του ίδιου του εταίρου και όχι στο πρόσωπο της εταιρίας. Το ένδικο βοήθημα κατά των σχετικών πράξεων της φορολογικής αρχής που θα περιέχει, ως λόγο, την πράγματι επελθούσα, κατ’ άρθρο 64 ΕμπΝ, παραγραφή της ευθύνης του ομορρύθμου εταίρου, θα πρέπει να θεωρηθεί «προδήλως βάσιμο», κατά την έννοια του άρθρου 202 παρ. 1 του ΚΔΔ, όπως η διάταξη αυτή ερμηνεύτηκε αυθεντικά από την απόφαση 496/2011 της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ Ολ.Νομική βάση και παραγραφή της ευθύνης του ομορρύθμου εταίρου για φορολογικές υποχρεώσεις της εταιρίας (γνωμ.)* Ηλίας Ευρ. Σουφλερός, Ομ. Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Δικηγόρος Α. Ιστορικό -...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.