Α. Σπυρίδωνος, Xορήγηση αντιγράφων πρακτικών γενικών συνελεύσεων ανωνύμων εταιρειών σε μετόχους ή τρίτους (άρθρο 4 Ν 2339/1995)

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 5/1997, Μάιος

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Π. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ, Δικηγόρου, LLM I. Δικαίωμα λήψεως αντιγράφων πρακτικών Γενικών Συνελεύσεων Ανωνύμων Εταιρειών Κατ’ αρχήν η ΑΕ υποχρεούται να χορηγεί στους μετόχους της αντίγραφα πρακτικών ΓΣ. Η αρμόδια διοικητική αρχή, όπου τηρείται ο φάκελλος της εταιρείας (Διεύθυνση Ανωνύμων Εταιρειών της Νομαρχίας της έδρας της ΑΕ ή Υπουργείο Ανάπτυξης για ορισμένες ΑΕ ειδικού σκοπού ή αντικειμένου), υποχρεούται να χορηγεί τα αντίγραφα στους μετόχους. Προϋπόθεση αποτελεί (α) οι μέτοχοι να παρέστησαν αυτοπροσώπως ή με εκπρόσωπό τους νομίμως εξουσιοδοτημένο και (β) η ΑΕ να αρνήθηκε τη χορήγηση των αντιγράφων. Αν ο μέτοχος δεν παρέστη στη ΓΣ, η διοικητική αρχή υποχρεούται να χορηγήσει τα αντίγραφα μόνο κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Η διοικητική αρχή υποχρεούται να χορηγεί αντίγραφα πρακτικών ΓΣ σε οποιονδήποτε τρίτο, μετά από εισαγγελική παραγγελία. Τα ως άνω καθιερώνονται από το αρ. 4 παρ. 4 του Ν 2339/ 1995 περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του ΚΝ 2190/ 1920 «Περί ανωνύμων εταιρειών» (ΦΕΚ Α' 204/25.9.1995) και προστίθενται ως νέα εδάφια στην παράγραφο 12 του αρ. 7β του Ν 2190/1920, όπως ρητώς αναφέρεται. II. Το προ του Ν 2339/1995 νομικό καθεστώς Το αρ. 7 παρ. 12 του ΚΝ 2190/1920 πριν την προσθήκη του Ν 2339/1995 δεν αναφερόταν εν γένει στα πρακτικά ΓΣ και στα αντίγραφα αυτών....

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.