Λ. Γεωργακόπουλου, Η κοινή θυγατρική εταιρία ως συνδεδεμένη και συγγενής ΑΕ.Ποιος μέτοχος έχει το δικαίωμα ενοποίησης του ισολογισμού της (γνωμ.)

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 11/1999, Νοέμβριος

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €140.00
ΝΠ €200.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΛΕΩΝΙΔΑ Ν. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Ομότιμου Καθηγητή Εμπορικού Δικαίου στο Παν/μιο Αθηνών Σε διμετοχική ανώνυμη εταιρία 51%-49%, μητρική εταιρία είναι η μετέχουσα κατά 51% μέτοχος, ιδίως όταν έχει συμφωνήσει, με παραεταιρικά σύμφωνα, την πλειοψηφία στο Δ.Σ., τον ορισμό του γενικού διευθυντή και την εξαγορά της μειοψηφίας. Πρακτόρευση της κοινής εταιρίας από την μειοψηφούσα μέτοχο δημιουργεί «συγγενή», αλλά όχι «συνδεδεμένη» εταιρία. Α) Μπορεί ανώνυμη εταιρία να θεωρηθεί ως συνδεδεμένη και ελεγχόμενη - κατά την έννοια του άρθρου 42ε παρ. 5 ή 96 Ν 2190/1920 - από ανώνυμη εταιρία, η οποία μετέχει κατά 49% και είναι διανομέας και εντολοδόχος της, όταν τα λοιπά 51% ανήκουν σε άλλη μέτοχο, διατηρούσα την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο, το δικαίωμα ορισμού γενικού διευθυντή και την ιδιότητα της προμηθεύτριας των σημάτων, ευρεσιτεχνιών, συνταγών και αδειών κυκλοφορίας των προϊόντων; Β) Μπορεί η κατά 49% μέτοχος εταιρία να καταρτίζει ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, στις οποίες ενοποιεί τις δικές της οικονομικές καταστάσεις μαζί με τις καταστάσεις της υπό Α εταιρίας; Γ) Ποιες κυρώσεις συνεπάγεται η μη νόμιμη ενοποίηση των ετησίων οικονομικών καταστάσεων; Το διδόμενο ιστορικό είναι το εξής: Η αλλοδαπή (κοινοτική) εταιρία * ίδρυσε το 1991 θυγατρική (κατά 100%) εταιρία στην Ελλάδα, την **, για την εισαγωγή και εμπορία των προϊόντων της στην...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.