Β. Τουντόπουλου, Ελευθερία εγκατάστασης νομικών προσώπων στο κοινοτικό δίκαιο.Σκέψεις σχετικά με την απόφαση της 9.3.1999 του ΔΕΚ (Centros Ltd/Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, C-212/1997)

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 11/1999, Νοέμβριος

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €140.00
ΝΠ €200.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Βασίλειου Δ. Τουντόπουλου, Δικηγόρου, Δ.Ν., Μ.jur. Στην απόφαση Centros ορίζονται οι προϋποθέσεις ιδρύσεως υποκαταστημάτων σε κράτος μέλος από νομικό πρόσωπο που έχει την κύρια εγκατάστασή του σε άλλο κράτος μέλος, καθώς και οι προϋποθέσεις καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος εγκατάστασης. Στην παρούσα μελέτη επιχειρείται ανάλυση της απόφασης Centros, ένταξή της στη νομολογία του ΔΕΚ και προσδιορισμός της σημασίας της για το κοινοτικό εταιρικό δίκαιο. Ι. Εισαγωγή Η απόφαση Centros του ΔΕΚ άπτεται της ελευθερίας εγκατάστασης των νομικών προσώπων εντός της κοινότητας. (1) Συγκεκριμένα διευκρινίζονται οι προϋποθέσεις ιδρύσεως υποκαταστημάτων σε κράτος μέλος από νομικό πρόσωπο που έχει την κύρια εγκατάστασή του σε άλλο κράτος μέλος καθώς και οι προϋποθέσεις καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος εγκατάστασης. Η εν λόγω απόφαση του ΔΕΚ έχει ιδιαίτερη σημασία για το κοινοτικό δίκαιο (2) όχι μόνο γιατί δίνει μία άλλη διάσταση στην υπάρχουσα νομολογία για την κατάχρηση δικαιώματος και την ελευθερία εγκατάστασης των νομικών προσώπων αλλά και γιατί η έκδοσή της συμπίπτει χρονικά με την έντονη κινητικότητα για τη θέσπιση κανόνων δικαίου που θα επιτρέπουν τη μεταφορά της εταιρικής έδρας εντός της κοινότητας, κορύφωση της οποίας αποτελεί και το σχέδιο σχετικής κοινοτικής οδηγίας. (3) ΙΙ. Η απόφαση Centros Η ανάλυση της απόφασης (4) προϋποθέτει την εν συντομία παράθεση...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.