Σ. Ψυχομάνης, Η διάθεση στην Ελλάδα «Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου» (ΜΑΕΚ) ως καινοφανών ομολόγων ομολογιακού δανείου αλλοδαπής τράπεζας (Γνωμ.)

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 1/2018, Ιανουάριος 2018

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Τράπεζα, άλλου κράτους μέλους της ΕΕ, εξέδωσε και διέθεσε σε Έλληνες καταθέτες-επενδυτές, μέσω των υποκαταστημάτων της στην Ελλάδα, ομόλογα ομολογιακού δανείου, με ασυνήθεις όρους, που τα ονόμασε «Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου» (ΜΑΕΚ). Η οικονομική, όμως, δυσπραγία της τράπεζας αυτής, οδήγησε, με βάση τους όρους των ομολόγων αυτών και τις σχετικά ενεργηθείσες μεθοδεύσεις, σε μονομερή τους μετατροπή σε ίδια κεφάλαια της τράπεζας, με απώλεια της αξίας τους για τους κομιστές τους. Οι υποδεικνυόμενες στην παρούσα γνωμοδότηση παρανομίες της τράπεζας θεμελιώνουν τη νομιμότητα των αξιώσεων των επενδυτών εναντίον της, προς αποζημίωσή τους.Σπυρίδων Δ. Ψυχομάνης, Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ Εισαγωγικά Ενόψει του πραγματικού περιστατικού ότι η Τράπεζα Χ εξέδωσε την 05.04.2011 Ενημερωτικό Δελτίο περί δημόσιας προσφοράς και εισαγωγής για διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο αξιών των απ’ αυτήν εκδοθέντων και ονομασθέντων «Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου» (ΜΑΕΚ) και ότι προέβη, στη συνέχεια, στη διάθεση τούτων προς το κοινό και, ιδίως, προς ήδη πελάτες της-καταθέτες στην Ελλάδα, τέθηκε στον γράφοντα το βασικό, γενικό ερώτημα, για την ύπαρξη και τη νομική θεμελίωση δικαιωμάτων, κατά της τράπεζας, των αποκτησάντων τα ΜΑΕΚ πελατών της, οι οποίοι, σε βραχύ χρονικό διάστημα και από διάφορες αιτίες, βρέθηκαν να κατέχουν εκμηδενισμένης, πλέον, αξίας τοιαύτα, έχοντας απολέσει το σύνολο των εμπιστευμένων στην τράπεζα κεφαλαίων τους....

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.