Γ. Παπαχρήστου, Fairness Opinion - Καθήκον πίστης και κανόνας επιχειρηματικής κρίσης στο πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων

ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Τεύχος 7, Ιούλιος 2018

Νομοθεσία, Μελέτες και Νομολογία εμπορικού, οικονομικού, αστικού οικονομικού, εργατικού και φορολογικού δικαίου

Εκδίδεται από το 1995 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η αποδοχή ή απόρριψη μιας προσφοράς για την εξαγορά μιας επιχείρησης γεννά μεγάλες δυσκολίες για τους εταιρικούς διοικητές. Λόγω του καθήκοντος πίστης που υπέχουν έναντι του νομικού προσώπου το οποίο διοικούν, οφείλουν να ενεργούν κατά τρόπο που προάγει το εταιρικό συμφέρον. Σύμφωνα με τον κανόνα επιχειρηματικής κρίσης, τα μέλη του ΔΣ θα προστατεύονται στο βαθμό που έλαβαν την απόφαση στη βάση επαρκούς πληροφόρησης. Προκειμένου να καταστεί αυτό εφικτό, συχνά προσφεύγουν στη βοήθεια ενός ειδήμονα (κατά κανόνα επενδυτική τράπεζα), ο οποίος αναλαμβάνει να εκφράσει τη γνώμη του επί του δίκαιου και εύλογου χαρακτήρα του προσφερόμενου τιμήματος, γνωστή ως fairness opinion. Αν και χρήσιμη, η εν λόγω γνωμοδότηση ελέγχεται δικαιοπολιτικά, ιδίως λόγω του ευρέως περιθωρίου διακριτικής ευχέρειας που διαθέτει ο συντάκτης της και των ενδεχόμενων συγκρούσεων συμφερόντων που εντοπίζονται στο πρόσωπο του τελευταίου.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.