Χ. Αθανασοπούλου, Η προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της MERCOSUR (της κοινής αγοράς του νοτίου ημισφαιρίου της Αμερικής) (Mercado Com?n del Sur)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΚΑΙΟ

Τεύχος 2/2004, Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος

Φυσικό Περιβάλλον - Ενέργεια - Χωροταξία - Πολεοδομία - Δόμηση - Δημόσια Έργα - Μνημεία

Εκδίδεται από το 1997 - Τριμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, Δ.Ν., Δικηγόρος, Ειδική Επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη Στην αμερικανική ήπειρο υπάρχουν ορισμένα σημαντικά περιφερειακά οικονομικά σχήματα. Ένα από αυτά είναι η MERCOSUR, η μεγαλύτερη περιφερειακή ένωση του νοτίου ημισφαιρίου, η οποία ιδρύθηκε το 1991. Η προστασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη αποτελούν έναν από τους βασικούς στόχους της MERCOSUR. Η προσπάθεια συγκερασμού αυτών θεωρείται ένα δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο εγχείρημα. Η MERCOSUR διαθέτει σημαντικό αριθμό αποφάσεων που παρέχουν εγγυήσεις για ένα γνήσιο και ανθρώπινο περιβάλλον. Δεν απομένει παρά η εφαρμογή των συγκεκριμένων κανόνων και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων. Εισαγωγή Τη δεκαετία του 1990 υπήρξε μία τάση αναζήτησης νέων μορφών συσπείρωσης σε περιφερειακό επίπεδο. Η προσπάθεια αυτή ενισχύθηκε και από την επιτυχή πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως οικονομικής κοινότητας με τη χάραξη κοινών οικονομικών καθώς και άλλων πολιτικών, ως υπερεθνικής κοινότητας, με κοινοτικά όργανα και κοινοτικό δίκαιο. Τέτοιες προσπάθειες ενσωμάτωσης σε περιφερειακό επίπεδο, που πρωτοεμφανίστηκαν στην αμερικανική ήπειρο, είναι το Σύμφωνο των Άνδεων, με σκοπό τη δημιουργία μίας εσωτερικής κοινής αγοράς,1 και η οικονομική Κοινότητα των κρατών της Καραϊβικής,2 με κύριο στόχο την απαγκίστρωση από τον προτεκσιονισμό και τη δημιουργία ζώνης ελεύθερης κυκλοφορίας των αγαθών. Η ιστορία της MERCOSUR όμως είναι νεότερη σε...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.