Θ. Ξηρός, Λήξη της ισχύος προσβαλλόμενης πράξης και κατάργηση της ακυρωτικής δίκης - Το δικαίωμα αποτελεσματικής πρόσβασης σε δικαστήριο στις αποφάσεις ΔΕφΑθ 588/2018 και ΕΔΔΑ «Φρεζάδου κατά Ελλάδος»

ΘΕΩΡΙΑ & ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 7/2019, Ιούλιος 2019

Συνταγματικό - Διοικητικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Θανάσης Γ. Ξηρός,  ΔΝ-Δικηγόρος, Διδάσκων ΕΑΠ   Περίληψη: Η λήξη της ισχύος διοικητικής πράξης επέρχεται και όταν συμπληρωθεί η, συνήθως, χρονικά καθορισμένη διάρκειά της, συνιστά δε λόγο κατάργησης εκκρεμούς ακυρωτικής δίκης. Ο δικονομικός κανόνας κάμπτεται, εάν ο αιτών επικαλεστεί και αποδείξει το ιδιαίτερο έννομο συμφέρον του για τη συνέχισή της. Το δικαίωμα αποτελεσματικής πρόσβασης σε δικαστήριο επιβάλει ο αρμόδιος, καθ’ ύλη και κατά τόπο, δικαστικός σχηματισμός να μη χορηγεί επανειλημμένες αναβολές, αλλά να εξετάζει, κατά προτεραιότητα και πριν λήξει η ισχύς της, τη νομιμότητα διοικητικής πράξης. Η παρατεινόμενη εκκρεμοδικία, όταν μάλιστα επίκειται η λήξη της ισχύος της, εξομοιώνεται με αρνησιδικία και παραβιάζει την παρ. 1 του άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως δέχθηκε το Πρώτο Τμήμα του Δικαστηρίου του Στρασβούργου στην απόφασή του της 8ης Νοεμβρίου 2018 «Φρεζάδου κατά Ελλάδος» Περιεχόμενα Ι. Εισαγωγικές παρατηρήσεις ΙΙ. Η επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων: Το νομικό πλαίσιο ΙΙΙ. Η επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων: Η κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας IV. Η επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια V. Η διαφορά VΙ. Η λήξη της ισχύος προσβαλλόμενης πράξης και οι συνέπειές της VΙΙ. Το ιδιαίτερο έννομο συμφέρον ως λόγος για την, κατ’ εξαίρεση, συνέχιση της δίκης VΙΙΙ. Το δικαίωμα αποτελεσματικής...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.