Κ. Γιαννόπουλου, Νέα αποδεικτικά στοιχεία προς απόδειξη παλαιών πραγματικών περιστατικών προβληθέντων πρωτοδίκως και επαναφερομένων στην κατ’ έφεση διοικητική δίκη(Παρουσίαση: Χ. Χρυσανθάκης)

ΘΕΩΡΙΑ & ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 12/2008, Δεκέμβριος

Συνταγματικό - Διοικητικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Κωνσταντίνου Γερ. Γιαννόπουλου, εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, 2008, σελ. 96. Παρουσίαση: Χ. Χρυσανθάκης, Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών, Δικηγόρος Ο συγγραφέας, γνωστός και για την επιστημονική δραστηριότητά του ασχολείται στην παρούσα αξιοπρόσεκτη μελέτη με το πρόβλημα της δυνατότητας προσκομιδής νέων αποδεικτικών στοιχείων στην κατ΄ έφεση δίκη, προκειμένου να τεκμηριωθούν ισχυρισμοί που έχουν προβληθεί πρωτοδίκως. Το ζήτημα ανακύπτει κατά την ερμηνεία των άρθρων 96, 150 και 151 του ΚΔΔ, στο πλαίσιο των οποίων γίνεται δεκτό ότι είναι απαράδεκτα νέα αποδεικτικά μέσα που προσκομίζονται κατ΄ έφεση, προκειμένου να τεκμηριωθούν παλαιοί ισχυρισμοί που προβλήθηκαν πρωτοδίκως. Τούτο, διότι σύμφωνα με το άρθρο 150 παρ. 1 ΚΔΔ τα αποδεικτικά μέσα πρέπει να υποβάλλονται στο δικαστήριο προαποδεικτικώς, δηλαδή έως την προηγούμενη ημέρα της πρώτης συζήτησης. Κατ΄ εξαίρεση δε επιτρέπεται η προσκομιδή της σε μεταγενέστερη συζήτηση με ειδικώς αιτιολογημένη κρίση του Δικαστηρίου. Η θέση που υιοθετεί ο συγγραφέας είναι ότι μία τέτοια λύση είναι όχι μόνον ανεπιεικής, αλλά μη εναρμονισμένη με το Σύνταγμα, το οποίο και κατοχυρώνει στο άρθρο 20 παρ. 1 τα δικαιώματα ακρόασης και απόδειξης. Ως εκ τούτου, προτείνει ως προσήκουσα ερμηνευτική λύση για την πλήρωση του κενού την εφαρμογή του άρθρου 529 παρ. 1 ΚΠολΔ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ζήτημα αυτό, το οποίο ευστόχως...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.