Αθ. Β. Τσιρωνάς, Ο χρόνος διενέργειας του ελέγχου των δημόσιων συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο σε σχέση με τον χρόνο κατάρτισής τους. (Είναι πράγματι «προσυμβατικός» ο έλεγχος;)

ΘΕΩΡΙΑ & ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 11/2012, Νοέμβριος

Συνταγματικό - Διοικητικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Αθανάσιος Β. Τσιρωνάς, Λέκτορας Νομικής ΔΠΘ, ΔΝ Δικηγόρος Περίληψη: Η έννοια των όρων «προληπτικός» και «προσυμβατικός» έλεγχος νομιμότητας. Ο χρόνος διενέργειας του ελέγχου στην πρακτική του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η νομοθετική εξέλιξη και η αντιμετώπιση του ζητήματος από την νομολογία. Ο χρόνος σύναψης της δημόσιας σύμβασης σύμφωνα με το δίκαιο των δημόσιων συμβάσεων και τις δογματικές κατευθύνσεις του αστικού δικαίου. Το κρίσιμο ζήτημα της επιλογής αναδόχου με την έκδοση και κοινοποίηση της κατακυρωτικής απόφασης. Η αμφισβήτηση του προσυμβατικού χαρακτήρα του διενεργούμενου ελέγχου νομιμότητας των δημόσιων συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Έχει καθιερωθεί στην πλούσια σχετική νομολογιακή και θεωρητική επεξεργασία ο όρος «προληπτικός έλεγχος», για να αποδώσει την διαδικασία ελέγχου νομιμότητας των δημοσίων συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ωστόσο, ένα ζήτημα, που έχει ελάχιστα (και μόνον έμμεσα ή παρεμπιπτόντως) απασχολήσει την νομολογία και σχεδόν καθόλου τον θεωρητικό νομικό προβληματισμό, είναι το ερώτημα, εάν ο έλεγχος νομιμότητας των δημοσίων συμβάσεων, όπως ασκείται στην πράξη από τα αρμόδια κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι πράγματι «προληπτικός», δηλαδή «προσυμβατικός», όπως άλλωστε προβλέπεται και στον νόμο. Από τη μία πλευρά, η θεωρία έχει αναλύσει εκτενώς τις διατάξεις και τα ιδιαίτερα ζητήματα του ελέγχου νομιμότητας των δημόσιων συμβάσεων, αποκαλώντας πράγματι τον οικείο έλεγχο «προληπτικό» ή «προσυμβατικό» [1] ....

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.