Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου - Ερμηνεία κατ’ άρθρο (Παρουσίαση: Μιχάλης Μαργαρίτης, Αρεοπαγίτης ε.τ.)

ΘΕΩΡΙΑ & ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 7/2013, Ιούλιος

Συνταγματικό - Διοικητικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Διεύθυνση έκδοσης:  Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, Δικαστής στο ΕΔΔΑ, Καθηγητής Παν. Αθηνών Πρόλογος: Χρήστος Ροζάκης Παρουσίαση: Μιχάλης Μαργαρίτης, Αρεοπαγίτης ε.τ. Ι. Εισαγωγικά Ο Slavoj Zizek στο έργο του για το μεγάλο Γάλλο ψυχαναλυτή “Λακάν”, προκειμένου να ερμηνεύσει, για τις ανάγκες της εργασίας του, το περίφημο χωρίο της προς Ρωμαίους Επιστολής του Αποστόλου Παύλου ότι «ο νόμος αφυπνίζει την επιθυμία να τον παραβιάσουμε», παρατηρεί ότι εφόσον το ηθικό οικοδόμημα των κοινωνιών μας εξακολουθεί να στηρίζεται στις Δέκα Εντολές, η εμπειρία της φιλελεύθερης-επιτρεπτικής μας κοινωνίας επιβεβαιώνει την ενόραση του Παύλου: Αποδεικνύει συνεχώς ότι τα λατρεμένα μας «ανθρώπινα δικαιώματα» είναι κατά βάση δικαιώματα παράβασης των Δέκα Εντολών. Το «δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή» = το δικαίωμα στη μοιχεία, που διαπράττεται λάθρα και υπούλως, όταν δεν με βλέπει κανείς ή όταν δεν έχει κανείς το δικαίωμα να επέμβει στη ζωή μου. Το «δικαίωμα στην επίτευξη της ευτυχίας και το δικαίωμα στην ατομική ιδιοκτησία» = το δικαίωμα στην κλοπή (στην εκμετάλλευση των άλλων). Η «ελευθερία του τύπου και η ελευθερία έκφρασης» = το δικαίωμα στο ψεύδος. Και τέλος «η ελευθερία της θρησκευτικής πίστης» = το δικαίωμα λατρείας ψεύτικων θεών. Προσωπικά, θεωρούμε εντελώς επίπεδη μια τέτοια διαλεκτική προσέγγιση των «ανθρώπινων δικαιωμάτων», όπως αυτά διαλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση της Ρώμης...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.