Ιωάννης Θ. Μάζης: Μεταθεωρητική κριτική διεθνών σχέσεων και γεωπολιτικής - Το νεοθετιστικό πλαίσιο (Παρουσίαση: Χ. Χρυσανθάκης)

ΘΕΩΡΙΑ & ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 8-9/2013, Αύγουστος-Σεπτέμβριος

Συνταγματικό - Διοικητικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Ο συγγραφέας, έγκριτο μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζει στο αναγνωστικό κοινό το παρόν, ογκώδες πόνημα, προϊόν εμφανούς, επίμοχθης επιστημονικής εργασίας. Στο εισαγωγικό μέρος του έργου με επιστημονική εντιμότητα διευκρινίζει στον αναγνώστη αφενός την επιστημονική ταυτότητά του ως γεωγράφου-γεωπολιτικού και αφετέρου τον σκοπό της μελέτης, δηλαδή τη συστηματική, συγκριτική και εντέλει κριτική προσέγγιση του αντικειμένου του «διεθνούς γίγνεσθαι» εξ απόψεως γεωγραφίας-γεωπολιτικής-γεωστρατηγικής, φιλοσοφίας της επιστήμης και, τέλος, μεθοδολογίας της έρευνας (σ. 21 και 22-24 αντιστοίχως καθώς και 52-53). Στο πλαίσιο του ταχθέντος σκοπού περιγράφονται και αναλύονται οι έννοιες της «Επιστήμης» και της «Μεθοδολογίας της Έρευνας» (Μέρος Πρώτο, ιδίως σ. 85 επ.). Η Επιστήμη προσεγγίζεται ως σύστημα έρευνας και παραγωγής της γνώσης, το οποίο θεωρείται έγκυρο, όταν θεμελιώνεται σε εμπειρικά, παρατηρούμενα και μετρήσιμα δεδομένα, ώστε (ι) να διατυπώνει υποθέσεις, (ιι) να διαμορφώνει μηχανισμούς εξήγησής τους και (ιιι) να συγκροτεί «θεωρία» (σ. 86 και ιδίως 87). Με βάση τον ορισμό αυτόν διερευνάται το αντικείμενο των διεθνών σχέσεων ή, ορθότερα, κατά τον συγγραφέα, του διεθνούς γίγνεσθαι, το οποίο καταγράφεται και κατηγοριοποιείται μέσα από την προσέγγιση των κυριότερων ομάδων σχολών μελέτης του, δηλαδή της ρεαλιστικής σχολής, της φιλελεύθερης σχολής, της συστημικής γεωπολιτικής σχολής και, τέλος, της νεομαρξιστικής σχολής (σ. 199)....

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.