ΣυμβΠλημΒολ 282/2018 [Στοιχειοθέτηση αδικήματος νομιμοποίησης εσόδων - Παθητική δωροδοκία δικαστή - Ενεργητικό υποκείμενο βασικού εγκλήματος - Αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων - Δεδικασμένο από αθωωτική απόφαση]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 4, Απρίλιος 2019

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η τέλεση του βασικού εγκλήματος αποτελεί στοιχείο της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων. Ως έγκλημα περιλαμβανόμενο στον όρο «εγκληματικές δραστηριότητες» αναφέρεται μόνο η παθητική δωροδοκία, στην έννοια όμως αυτής περιλαμβάνεται και η παθητική δωροδοκία δικαστή, αποκλειομένης μόνο της ενεργητικής δωροδοκίας. Το έγκλημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες προϋποθέτει αντικειμενικά την αγορά, απόκρυψη, λήψη με τη μορφή εμπράγματης ασφάλειας, αποδοχή της κατοχής, απόκτηση οπωσδήποτε δικαιώματος, μετατροπή ή μεταβίβαση, οποιασδήποτε περιουσίας που αποκτήθηκε με εγκληματική δραστηριότητα. Η κατοχή χρημάτων από εγκληματική δραστηριότητα δεν εκλείπει από την κατάθεση αυτών σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του δράστη. Υποκειμενικά προϋποθέτει δόλο, έστω και ενδεχόμενο και περαιτέρω σκοπό κερδοσκοπίας ή συγκάλυψης της αληθούς προέλευσης της περιουσίας αυτής ή παροχής συνδρομής σε άλλον (έγκλημα σκοπού). Αποκλείεται η ταύτιση του ενεργητικού υποκειμένου του βασικού εγκλήματος με τον δράστη της νομιμοποίησης, μόνον στην περίπτωση της προς τον σκοπό παροχής συνδρομής σε πρόσωπο που ενέχεται σε εγκληματική δραστηριότητα. Κατ’ επάγγελμα τέλεση συντρέχει και όταν η αξιόποινη πράξη τελείται για πρώτη φορά, όχι όμως ευκαιριακώς αλλά βάσει σχεδίου. Απαλλαγή των κατηγορουμένων για κακουργηματική έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων κατ’ εξακολούθηση και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού, καθώς τα εν λόγω φορολογικά στοιχεία αφορούν σε χρήσεις για τις οποίες εκδόθηκαν αθωωτικές αποφάσεις. Ακόμη, δεν προέκυψε και το ότι οι κατηγορούμενοι που διοικούσαν την ελεγχόμενη εταιρία έγιναν κάτοχοι περιουσίας προερχόμενης από φοροδιαφυγή, τελεσθείσα αφενός με την καταχώρηση ενταλμάτων πληρωμής στα βιβλία της επιχείρησης με χρέωση λογαριασμών προμηθευτών εικονικών φορολογικών στοιχείων ανύπαρκτων συναλλαγών και αφετέρου με την αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.