ΤρΕφΚακΘεσ 2247/2018 [Διακίνηση ναρκωτικών στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης - Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση - Συρροή] (βλ. άρθρο Λ. Μαργαρίτη, σελ. 587)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 5, Μάϊος 2019

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η συρροή ανάμεσα στο αδίκημα που τυποποιείται στη διάταξη του άρθρου 22 παρ. 2 περ. β΄ Ν 4139/2013 και, αντίστοιχα, στο άρθρο 187 ΠΚ είναι πραγματική και αυτό διότι οι περιγραφόμενες στο άρθρο 187 παρ. 1 ΠΚ συμπεριφορές (συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) ανάγονται σε ιδιώνυμα κατά της δημόσιας τάξης εγκλήματα ως προπαρασκευαστικές πράξεις προσβολής άλλων εννόμων αγαθών. Τα εγκλήματα που προσβάλλουν αυτά τα άλλα έννομα αγαθά αποτελούν την ουσιαστική αποπεράτωση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης και έχουν ήδη θεσμοθετηθεί ως αυτοτελή αδικήματα. Έτσι στο πλαίσιο των στόχων της εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή κατά την ουσιαστική αποπεράτωση του εν λόγω αδικήματος, όταν τελικά τελεστεί κάποιο από τα αδικήματα που αναφέρονται στο άρθρο 187 ΠΚ, η συρροή ανάμεσα σε αυτά και την εγκληματική οργάνωση είναι πραγματική. Ο νομοθέτης σε ορισμένες περιπτώσεις που τελείται κάποιο κακούργημα στο πλαίσιο των στόχων της εγκληματικής οργάνωσης (ουσιαστική αποπεράτωση) θέλησε, λόγω της μεγάλης απαξίας και της ιδιαίτερης επικινδυνότητας που παρουσιάζουν αυτές, να επιτείνει την ποινή. Τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του άρθρου 22 παρ. 2 περ. β΄ Ν 4139/2013, σύμφωνα με την οποία θεσπίζεται επιβαρυντική περίσταση σε περίπτωση που τελεστεί κάποια πράξη διακίνησης ναρκωτικών στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης. Στην περίπτωση αυτή (πραγματική συρροή) δεν υπάρχει διπλή αξιολόγηση του στοιχείου της εγκληματικής οργάνωσης, καθόσον όταν η διάταξη του άρθρου 22 παρ. 2 περ. β΄ Ν 4139/2013 μιλάει για το πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης, δεν αναφέρεται στη συγκρότηση και την ένταξη αυτής, αλλά στην ουσιαστική αποπεράτωση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης, που αποτελεί και τους στόχους αυτής και απλώς επαυξάνει την ποινή που προβλέπει για την τιμωρία αυτού του αδικήματος.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.