ΣυμβΠλημΑθ 732/2019 [Προϋποθέσεις και διαδικασία διενέργειας πραγματογνωμοσύνης - Δικαιώματα διορισθέντων τεχνικών συμβούλων - Υπερασπιστικά δικαιώματα κατηγορουμένου - Ακυρότητα σχετική]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 5, Μάϊος 2019

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Απορρίπτεται ως νομικά αβάσιμη η κρινόμενη αίτηση, δεδομένου ότι οι αιτιάσεις κατά της πραγματογνωμοσύνης δεν θεμελιώνουν οποιαδήποτε ακυρότητα αυτής, δυνάμενη να θεμελιωθεί είτε στα άρθρα 170 επ. και 204 επ. ΚΠΔ είτε στο άρθρο 6 ΕΣΔΑ περί δίκαιης διεξαγωγής της δίκης ή σε κάποιον άλλο νόμο. Ειδικότερα, από καμία διάταξη νόμου δεν προβλέπεται υποχρέωση, είτε του πραγματογνώμονα είτε του ανακρίνοντος, να γνωστοποιήσουν στον τεχνικό σύμβουλο τον τόπο και τον χρόνο διεξαγωγής της πραγματογνωμοσύνης, και μάλιστα με ποινή ακυρότητας της τελευταίας σε περίπτωση παράλειψης τέτοιας γνωστοποίησης, λαμβάνοντας υπόψη ότι ακόμη και η εκ μέρους του ανακρίνοντος παράλειψη των διατυπώσεων του ΚΠΔ περί γνωστοποίησης διορισμού πραγματογνώμονα και ανακοίνωσης των ονοματεπωνύμων τους δεν επιφέρει ακυρότητα της πραγματογνωμοσύνης έναντι του πολιτικώς ενάγοντος. Η ακυρότητα την οποία επικαλούνται οι αιτούντες είναι σε κάθε περίπτωση σχετική, η οποία πρέπει να απαγγέλλεται ρητά στον νόμο, τέτοια δε ρητή απαγγελία ακυρότητας της πραγματογνωμοσύνης ως δικονομική κύρωση δεν προβλέπεται ρητά, είτε στο άρθρο 207 παρ. 1 ΚΠΔ που ορίζει τα δικαιώματα του τεχνικού συμβούλου είτε σε οποιαδήποτε άλλη διάταξη του ΚΠΔ. Σε κάθε δε περίπτωση, δεν προκύπτει ότι υποβλήθηκε ούτε έγγραφη αίτηση του τεχνικού συμβούλου των πολιτικώς εναγόντων προς την Ανακρίτρια προκειμένου να ενημερωθεί περί του χρόνου και του τόπου της διεξαγωγής της πραγματογνωμοσύνης. Περαιτέρω, το δικαίωμα του τεχνικού συμβούλου των πολιτικώς εναγόντων να λαμβάνει υπόψη του όσα έγγραφα έχει υπόψη του και ο δικαστικός πραγματογνώμονας για τη σύνταξη της έκθεσής του δεν θεσπίζεται με ποινή ακυρότητας της πραγματογνωμοσύνης, σε περίπτωση μη λήψης υπόψη των οικείων εγγράφων από τον εν λόγω τεχνικό σύμβουλο ούτε καθιδρύεται αντίστοιχη υποχρέωση του πραγματογνώμονα, με ποινή ακυρότητας μάλιστα της διενεργούμενης από αυτόν πραγματογνωμοσύνης, να θέτει υπόψη του τεχνικού συμβούλου όσα έγγραφα χρησιμοποιεί για τη σύνταξη της τελικής έκθεσής του.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.