Λ. Μαργαρίτης, Σημεία επαφής πειθαρχικού και ποινικού δικαίου. Έρευνες ελεγκτικών οργάνων και ποινική διαδικασία (ΜΕΡΟΣ Α΄)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 6, Ιούνιος 2019

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Λάμπρου Χ. Μαργαρίτη, Καθηγητή Νομικής Σχολής ΑΠΘ Ι. Εισαγωγικές σκέψεις α. Φαινόμενα διαφθοράς στον Υπαλληλικό μηχανισμό του κράτους υπήρξαν και θα υπάρχουν. Εκείνο που κατά περιόδους μεταβάλλεται είναι η βούληση της εκάστοτε κυρίαρχης πολιτικής εξουσίας για αποκάλυψη, διερεύνηση και κολασμό τους. Έτσι όμως, ο κίνδυνος είναι ορατός. Και δεν είναι άλλος από το να μεταβληθεί η προσπάθεια καταπολέμησης της παθογένειας σε συγκυριακή αντίδραση μικροπολιτικού προσανατολισμού. Το αντίδοτο δεν μπορεί να είναι άλλο παρά: η εγρήγορση των θεσμικά καθιερωμένων οργάνων – η τήρηση της νομιμότητας στην αντιμετώπιση της παρανομίας και η καθαρότητα της εικόνας της απονεμόμενης δικαιοσύνης [1] . β. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου στο εγχείρημα της απάντησης στην παρανομία εμπλέκονται, βαίνουσες ομόχρονα ή ετερόχρονα, τόσο η πειθαρχική όσο και η ποινική διαδικασία. Τούτο συμβαίνει κάθε φορά που το πειθαρχικό παράπτωμα, με το οποίο βαρύνεται ο υπάλληλος, συνιστά ταυτόχρονα και ποινικά αξιόλογη πράξη. Πρακτικά σημαντικό και θεωρητικά ελκυστικό πρόβλημα αποτελεί εδώ ο καθορισμός της σχέσεως των δύο διαδικασιών. Το ζήτημα ερευνάται στις γραμμές που ακολουθούν, αφού πρώτα διευκρινιστούν κάποια, συνεχόμενα μ’ αυτό, ζητήματα. Ειδικότερα: ΙΙ. Σημασία διακρίσεως ποινικών από τις πειθαρχικές ποινές α. Η διάκριση μεταξύ ποινικών και διοικητικών (πειθαρχικών) κυρώσεων παρουσιάζει ιδιαίτερη πρακτική σημασία, κυρίως διότι απ’ αυτήν εξαρτάται...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.