ΤρΕφΚακΘεσ 1600/2018 [Υποβολή ανακριβούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης - Νόμος επιεικέστερος - Πλημμελήματα - Απώλεια ιδιότητας υποχρέου]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 6, Ιούνιος 2019

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Παύει οριστικώς λόγω παραγραφής η ασκηθείσα ποινική δίωξη σε βάρος των κατηγορουμένων για το αδίκημα της υποβολής ανακριβούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και της άμεσης συνέργειας σε αυτό. Εν προκειμένω, δεν αποδείχθηκε ότι συντρέχουν τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η κακουργηματική μορφή του εν λόγω εγκλήματος, και αυτό γιατί, ναι μεν φέρεται ότι το ύψος των αποκρυπτόμενων τραπεζικών καταθέσεων για τον ίδιο και τη δεύτερη κατηγορουμένη σύζυγό του ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 602.472,78 ευρώ, στο οποίο και φέρεται να απέβλεπε με τις μερικότερες εξακολουθητικές πράξεις του, πλην όμως το ως άνω ποσό προκύπτει από την πρόσθεση των επί μέρους χρηματικών ποσών των καταθέσεων αυτού και της συζύγου του που υπήρχαν σε διάφορες τράπεζες. Επιπλέον, από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι το ως άνω συνολικό ποσό των τραπεζικών καταθέσεων των κατηγορουμένων αποκτήθηκε επωφελούμενος ο πρώτος κατηγορούμενος της ιδιότητάς του (Δήμαρχος). Περαιτέρω, με τα άρθρα 222 Ν 4281/2014 και 172 Ν 4389/2016, που αντικατέστησαν το άρθρο 1 Ν 3213/2003, η υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης για τρία έτη μετά την απώλεια της ιδιότητας του υποχρέου ισχύει και για τους Δημάρχους. Από τον χρόνο τέλεσης των λοιπών μερικότερων πράξεων που αποδίδονται στους κατηγορουμένους μέχρι τον χρόνο εκδίκασής τους, ίσχυσε η διάταξη του άρθρου 222 Ν 4281/2014 και η οποία, κατά το μέτρο που με αυτή περιορίζεται το χρονικό διάστημα της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, μετά την απώλεια της ιδιότητας του υποχρέου πρώτου κατηγορουμένου-Δημάρχου, είναι ευμενέστερη για τους κατηγορούμενους και επομένως εφαρμοστέα. Με βάση λοιπόν τα ανωτέρω δεδομένα, κηρύσσονται αθώοι οι κατηγορούμενοι των λοιπών πράξεων.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.