ΣυμβΑΠ 179/2018 [Δίκαιο Έκδοσης μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ - Κακουργηματικές πράξεις - Συνωμοσία - Μαρτυρία συγκατηγορουμένου - Παραγραφή αδικημάτων]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 6, Ιούνιος 2019

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Απορρίπτεται η έφεση του εκζητουμένου κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών με την οποία αυτό γνωμοδότησε υπέρ της έκδοσής του στις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές των ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι σχετικοί λόγοι έφεσης με τους οποίους ο εκκαλών υποστηρίζει ότι τα αδικήματα για τα οποία εκζητείται δεν προβλέπονται ούτε ταυτίζονται με τα αντίστοιχα αδικήματα του Ελληνικού Ποινικού Δικαίου και ως εκ τούτου αποκλείεται η έκδοσή του στις ΗΠΑ, είναι αβάσιμοι και εντεύθεν απορριπτέοι. Σημειώνεται ότι, αναφορικά με την πράξη της συνωμοσίας, δεν προβλέπεται μεν αυτοτελώς στον Ποινικό μας Κώδικα αξιόποινη πράξη με τη νομική ορολογία που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ, ταυτίζεται, όμως, κατά το εννοιολογικό περιεχόμενό της με το άρθρο 187 παρ. 1 ΠΚ. Επίσης, ο αντίστοιχος λόγος έφεσης ότι η προβλεπόμενη ποινή είναι για ορισμένα εξ αυτών πλέον της στερητικής της ελευθερίας ποινής και πρόστιμο ή χρηματική ποινή είναι απορριπτέος ως αβάσιμος, εφόσον προϋπόθεση έκδοσης του εκζητουμένου στις ΗΠΑ είναι στερητική της ελευθερίας ποινή ανώτατης διάρκειας ανώτερης του ενός έτους, ή με αυστηρότερη ποινή, προϋποθέσεις οι οποίες συντρέχουν στην προκειμένη περίπτωση. Τέλος, απορρίπτεται ως αβάσιμος και ο εκ του άρθρου 211Α ΚΠΔ σχετικός λόγος έφεσης, δεδομένου ότι η απαγόρευση της αξιολόγησης της μαρτυρικής κατάθεσης ή της απολογίας συγκατηγορουμένου ισχύει μόνο κατά το στάδιο της επ’ ακροατηρίω διαδικασίας και δη οσάκις το Δικαστήριο αχθεί σε καταδικαστική κρίση και δεν έχει εφαρμογή στο παρόν στάδιο (ενδιάμεσο) κατά την εκτίμηση των στοιχείων περί παραπομπής του κατηγορουμένου σε δίκη.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.