ΣυμβΠλημΠειρ 181/2017 [Ειδική υφ’ όρον απόλυση - Ευεργετικός υπολογισμός ποινών - Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας κρατουμένων - Θεραπευτικά προγράμματα ψυχικής απεξάρτησης από τα ναρκωτικά]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 6, Ιούνιος 2019

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Απορρίπτεται η κρινόμενη προσφυγή, δεδομένου ότι ο κρατούμενος δεν πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις για την υφ’ όρον απόλυσή του βάσει του άρθρου 12 παρ. 2 Ν 4322/2015, καθόσον δεν έχει εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο τα δύο πέμπτα της ποινής του. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τον πίνακα υπολογισμού ποινής του κρατουμένου, ημερομηνία έναρξης της ποινής του είναι η 5.8.2014, τα δύο πέμπτα αυτής συμπληρώνονται την 24.5.2018, ενώ έως την ημερομηνία σύνταξης του ως άνω πίνακα η πραγματικώς εκτιθείσα ποινή του αντιστοιχούσε σε δύο έτη, ένα μήνα και δέκα έξι ημέρες. Περαιτέρω, ως ημέρες ευεργετικού υπολογισμού, οι οποίες θα πρέπει να συνυπολογιστούν κατ’ άρθρο 46 Ν 2776/1999, θεωρούνται μόνο οι ημέρες συμμετοχής του στο Θεραπευτικό Πρόγραμμα Ψυχικής Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ που λειτουργεί στο Κατάστημα Κράτησης και όχι οι ημέρες φοίτησής του στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), καθόσον ο εν λόγω κρατούμενος δεν αποπεράτωσε επιτυχώς ολοκληρωμένο κύκλο σπουδών. Συγκεκριμένα, έως την 19.12.2016 που εκδόθηκε η προσβαλλόμενη διάταξη της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών, ο προσφεύγων είχε εκτίσει πραγματικά ποινή δύο ετών, τεσσάρων μηνών και δέκα πέντε ημερών, ενώ η πλασματικά εκτιθείσα ποινή του με ευεργετικό υπολογισμό των 381 ημερών παρακολούθησης του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ αντιστοιχούσε σε τρία έτη, πέντε μήνες και μία ημέρα. Συνεπώς, ενόψει του ότι τα δύο πέμπτα της ποινής του με ευεργετικό υπολογισμό των 381 ημερών παρακολούθησης του ως άνω προγράμματος συμπληρώνονται την 8.5.2017, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την υφ’ όρον απόλυσή του με βάση τη διάταξη του άρθρου 12 παρ. 2 N 4322/2015.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.