ΣυμβΠλημΠειρ 366/2017 [Ειδική υφ’ όρον απόλυση - Ευεργετικός υπολογισμός ποινών - Θεραπευτικά προγράμματα ψυχικής απεξάρτησης από τα ναρκωτικά - Προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 6, Ιούνιος 2019

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Γίνεται δεκτή η κρινόμενη προσφυγή-αμφισβήτηση και διατάσσεται η απόλυση του κρατουμένου από το Κατάστημα Κράτησης. Εν προκειμένω, εκδόθηκε απορριπτική εισαγγελική διάταξη, με την αιτιολογία ότι οι 150 ημέρες πλασματικής έκτισης δεν δύνανται να υπολογιστούν ευεργετικά στο πλαίσιο του άρθρου 105 παρ. 7 στοιχ. στ΄ ΠΚ, καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα υποκατάστασης συγκεντρώνει μόνο τα δύο από τα τρία κριτήρια που απαιτεί η προαναφερθείσα διάταξη, καθώς, μολονότι πρόκειται για πρόγραμμα εγκεκριμένου οργανισμού κατ’ άρθρο 51 Ν 4139/2013 και θεραπευτικό, δεν συνιστά πρόγραμμα ψυχικής απεξάρτησης, όπως ρητώς απαιτεί ο νόμος, αφού η μοναδική δράση του συνίσταται στη χορήγηση ναρκωτικής ουσίας με προφανή σκοπό μόνο τον περιορισμό των συμπτωμάτων του στερητικού συνδρόμου και τη με τον τρόπο αυτό εξάλειψη της σωματικής εξάρτησης του κρατουμένου. Το παρόν Συμβούλιο κρίνει ότι θα πρέπει να γίνει δεκτή η υπό κρίση προσφυγή-αμφισβήτηση και να τύχει ο εν λόγω προσφεύγων του ευεργετικού υπολογισμού ημερών κράτησης, λόγω της συμμετοχής του στο θεραπευτικό πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ, δοθέντος ότι ο οικείος ευεργετικός υπολογισμός έχει γίνει δεκτός από την Εισαγγελέα-Επόπτρια των Καταστημάτων Κράτησης, η οποία αποτελεί το αρμόδιο όργανο για τον έλεγχο των προϋποθέσεων που απαιτεί ο νόμος για τη χορήγηση του σχετικού ευεργετήματος και τη λήψη της αντίστοιχης απόφασης περί αναγνώρισης ή μη του κατά περίπτωση ευεργετικού υπολογισμού ημερών κράτησης.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.