Λ. Μαργαρίτης, Σημεία επαφής πειθαρχικού και ποινικού δικαίου - Έρευνες ελεγκτικών οργάνων και ποινική διαδικασία (ΜΕΡΟΣ Β΄)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 7, Ιούλιος 2019

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Λάμπρου Χ. Μαργαρίτη, Καθηγητή Νομικής Σχολής ΑΠΘ IV. Πειθαρχικά παραπτώματα: έννοια - απαρίθμηση - εφαρμογή αρχών και κανόνων ποινικού δικαίου - πειθαρχικές ποινές α. Ως προς την έννοια του πειθαρχικού παραπτώματος (: άρθρο 106 ΥΚ) σημειώνονται τα ακόλουθα [46 ]: • Συντελείται με υπαίτια πράξη ή παράλειψη του υπαλλήλου που μπορεί να του καταλογιστεί [47 ]· ο παλαιότερα υφιστάμενος νομοθετικός ορισμός του πειθαρχικού παραπτώματος [48 ], εξέλιπε, με παρέμβαση του Ν 4057/2012, αφού μια γενική ρήτρα περί παραβάσεως του υπαλληλικού καθήκοντος θα ήταν ασυμβίβαστη με την εισαχθείσα εξαντλητική (και όχι ενδεικτική) απαρίθμηση των παραπτωμάτων. • Η πειθαρχική, όπως και η ποινική, ευθύνη είναι ατομική (: «προσωποπαγής») [49 ] και όχι συλλογική, πράγμα που σημαίνει, ότι δεν νοείται συνέχεια της πειθαρχικής διαδικασίας μετά τον θάνατο του υπαλλήλου (: άρθρο 113 παρ. 1 ΥΚ)[ 50 ]. • Ενόψει του ότι η πειθαρχική δίωξη και τιμωρία του υπαλλήλου ενεργείται αποκλειστικά και μόνον προς το συμφέρον της δημόσιας υπηρεσίας (: αποσκοπεί, δηλαδή στην εύρυθμη λειτουργία της), τρίτα πρόσωπα δεν έχουν, σε αντίθεση με τον ζημιωθέντα στην ποινική δίκη, έννομο συμφέρον συμμετοχής στην πειθαρχική διαδικασία [51 ]. • Η κατάφαση του πειθαρχικού παραπτώματος προϋποθέτει αντικειμενικά μεν ενέργεια ή παράλειψη (: άρα το φρόνημα δεν διώκεται), υποκειμενικά δε υπαιτιότητα...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.