ΣυμβΠλημΘεσ 597/2019 [Αποτύπωση σε υλικό φορέα μη δημόσιας πράξης άλλου - Χρήση σχετικής πληροφορίας - Συρροή αληθινή - Προστασία ιδιωτικής ζωής]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 7, Ιούλιος 2019

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Το έννομο αγαθό που προστατεύει η διάταξη του άρθρου 370Α ΠΚ είναι η ιδιωτική ζωή (προσωπική και επαγγελματική). Η μη δημόσια πράξη, στην περ. γ΄ του εδ. α΄ της παρ. 2 του ανωτέρω άρθρου, κρίνεται άξια προστασίας. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, το αξιόποινο συνίσταται στην οπτική τεχνική εισβολή με μηχανικά μέσα στην προσωπική σφαίρα τρίτων, δηλαδή στις μη δημόσιες πράξεις τους. Τέτοιες είναι οι πράξεις που τελούνται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορούν να γίνουν αντιληπτές από αόριστο αριθμό προσώπων, αλλά περιορίζονται σε έναν κύκλο ατομικώς ορισμένων προσώπων που συνδέονται μεταξύ τους με προσωπικές, επαγγελματικές ή άλλου είδους σχέσεις. Έτσι, προδήλως η προστασία δεν εκτείνεται σε πράξεις εντός γραφείων υπηρεσιών ή χώρων επιχειρήσεων, τα οποία είναι ανοιχτά σε κάποιο αόριστο αριθμό ατόμων, όπως επίσης δεν εκτείνεται στη δημόσια ανακοίνωση προσωπικών προβλημάτων ενώπιον αόριστου αριθμού ατόμων. Ειδικότερα, κατά την έννοια της οικείας διάταξης, η απαγόρευση της με ειδικά τεχνικά μέσα μαγνητοσκόπησης αθεμίτως αφορά πράξεις ή εκδηλώσεις της προσωπικής και ιδιωτικής ζωής των τρίτων που είναι ικανές να επιφέρουν βλάβη στην προσωπικότητα και να μειώσουν την αξιοπρέπειά τους. Δεν περιλαμβάνει δε και τις πράξεις ή εκδηλώσεις τούτων, οι οποίες ανεξάρτητα από τον τρόπο και τον χρόνο που γίνονται, δεν ανάγονται στη σφαίρα της προσωπικής και ιδιωτικής ζωής τους, αλλά πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των ανατιθεμένων σε αυτούς υπηρεσιακών καθηκόντων κατά την εκτέλεση τούτων, η οποία ως εκ της φύσεως και του είδους των εκπληρουμένων καθηκόντων υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο και κριτική. Επίσης, μετά την αντικατάσταση του άρθρου 370Α ΠΚ με το άρθρο 10 παρ. 1 Ν 3674/2008, δεν προβλέφθηκε η ρύθμιση της προηγούμενης διατάξεως που καθόριζε ότι η χρησιμοποίηση των παρανόμως κτηθεισών πληροφοριών θεωρείται επιβαρυντική περίσταση, με αποτέλεσμα, όταν συντρέχει πλέον η αποτύπωση σε υλικό φορέα με τη χρήση του υλικού, να υφίσταται αληθινή πραγματική συρροή, ακόμη και όταν δράστης του αδικήματος της χρήσης της παρ. 3 του εν λόγω άρθρου να είναι ο ίδιος ο δράστης του αδικήματος της υποκλοπής των παρ. 1 και 2.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.