ΑΠ 190/2018 [Ακυρότητα απόλυτη/σχετική - Ένσταση ακυρότητας κλητηρίου θεσπίσματος - Έλλειψη αιτιολογίας - Υπέρβαση εξουσίας - Υπερασπιστικά δικαιώματα κατηγορουμένου]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 7, Ιούλιος 2019

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Αναιρείται λόγω έλλειψης αιτιολογίας και υπέρβασης εξουσίας η προσβαλλόμενη απόφαση. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση ακυρότητας του κλητηρίου θεσπίσματος με την αιτιολογία της μη υποβολής αυτής στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο που κήρυξε ένοχο τον κατηγορούμενο. Η αιτιολογία όμως αυτή για την απόρριψη του συναφούς αυτοτελούς ισχυρισμού είναι ασαφής, ελλιπής και βασίζεται επί εσφαλμένης προϋποθέσεως. Την ένσταση ακυρότητας του κλητηρίου θεσπίσματος, πρωτοδίκως, όπως προκύπτει από την επισκόπηση των δικαστικών αποφάσεων που προηγήθηκαν της εκδόσεως της αναιρεσιβαλλόμενης, είχε προβάλει ο κατηγορούμενος σε προηγηθείσα δικάσιμο. Η εν λόγω απόφαση, οριστική ως προς την απόρριψη του αυτοτελούς ισχυρισμού και μη επιδεχόμενη ανακλήσεως, δεν υπέκειτο αυτοτελώς σε ένδικο μέσο από τον κατηγορούμενο και θεωρείται συμπροσβληθείσα με την εκκληθείσα καταδικαστική απόφαση. Περαιτέρω, η παραβίαση των διατάξεων της ΕΣΔΑ δεν δημιουργεί ιδιαίτερο λόγο αναιρέσεως της αποφάσεως, πέραν εκείνων που αναφέρονται περιοριστικά στο άρθρο 510 παρ. 1 ΚΠΔ, εκτός αν συνδυάζεται με άλλη πλημμέλεια που υπάγεται στους προβλεπόμενους πιο πάνω λόγους. Στην κρινόμενη περίπτωση αποδίδεται στην προσβαλλομένη απόφαση η αιτίαση ότι, με επίκληση των εκτεθέντων λόγων αναιρέσεως, παραβιάσθηκε το δικαίωμα του αναιρεσείοντος σε δίκαιη δίκη. Με βάση το γεγονός ότι οι προβαλλόμενοι λόγοι (έλλειψη αιτιολογίας και υπέρβαση εξουσίας) εκτιμώνται ως βάσιμοι, θεμελιώνεται και ο λόγος της απόλυτης ακυρότητας για παραβίαση των υπερασπιστικών του δικαιωμάτων από το άρθρο 6 ΕΣΔΑ, σε συνδυασμό με το άρθρο 171 παρ. 1 στοιχ. δ΄ ΚΠΔ.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.