ΤρΕφΚακΑθ 644/2019 [Προϋποθέσεις αναβολής ποινικής δίωξης - Προδικαστικά ζητήματα - Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες - Βασικό έγκλημα - Υπεξαίρεση στην υπηρεσία]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 7, Ιούλιος 2019

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Από τη διάταξη του άρθρου 59 παρ. 1 ΚΠΔ προκύπτει ότι η προβλεπόμενη αναβολή γίνεται όταν στη δίκη υφίσταται προδικαστικό ποινικό ζήτημα. Κρίσιμο ζήτημα για την ερμηνεία της διάταξης είναι η οριοθέτηση της έννοιας του προδικαστικού ζητήματος. Ειδικότερα, ως προδικαστικό ζήτημα νοείται εκείνο που ανάγεται σε στοιχείο της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος και από το οποίο εξαρτάται η κρίση και απόφαση του ποινικού δικαστή, δηλ. εκείνο χωρίς την προηγούμενη λύση του οποίου δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει ο δικαστής. Περαιτέρω, όταν αυτουργός της πράξης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα είναι το ίδιο πρόσωπο με τον δράστη του βασικού εγκλήματος, γεγονός που δεν αποκλείεται από καμία διάταξη νόμου, τα δύο εγκλήματα συρρέουν πραγματικά, αφού πρόκειται για δύο διαφορετικά κατά τα στοιχεία τους εγκλήματα με διακριτή και χωριστή απαξία το καθένα. Για να υπάρχει δε ειδικά αιτιολογημένη καταδικαστική κρίση, πρέπει το βασικό έγκλημα να προσδιορίζεται επαρκώς ως προς τον χρόνο, τον τόπο, τις ενέργειες του υπαιτίου και τις λοιπές περιστάσεις τέλεσής του και να αποδεικνύεται με την απαιτούμενη δικανική βεβαιότητα, καθόσον η τέλεσή του αποτελεί στοιχείο συγκρότησης της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων. Εν προκειμένω, αναβάλλεται η εκδίκαση της παρούσας υπόθεσης για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης επί του εγκλήματος της υπεξαίρεσης (βασικό έγκλημα), για το οποίο κατηγορήθηκε ο κατηγορούμενος.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.