ΤρΑεροδΘεσ 43/2016 [Στοιχειοθέτηση αδικήματος παράνομης κατακράτησης - Αθώωση κατηγορουμένου - Προϋποθέσεις εξαίρεσης δικαστικών προσώπων - Καταχρηστική άσκηση δικαιώματος]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 7, Ιούλιος 2019

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Προϋπόθεση για την ύπαρξη παράνομης κατακράτησης είναι το θύμα της πράξης να αδυνατεί να κυκλοφορεί και να δρα, χωρίς να περιορίζεται με οποιονδήποτε τρόπο, παρά μόνον όταν και όπως ο νόμος ορίζει. Η αντικειμενική ειδικότερα υπόσταση του εγκλήματος τούτου συνίσταται είτε στην κατακράτηση σε περίφρακτο τόπο με αποκλεισμό της εξόδου από αυτό, η οποία (έξοδος) είναι κλεισμένη ή ανοικτή, αλλά άγνωστη σε αυτόν που κρατείται ή αυτή φυλάσσεται από τον δράστη ή κάποιον άλλο, οι οποίοι παρεμποδίζουν την έξοδο του ατόμου είτε στην καθ’ οιονδήποτε άλλο τρόπο στέρηση της ελευθερίας κινήσεως. Επίσης, οι εκάστοτε συνθήκες αξιολογούνται σε σχέση με το υπό καταναγκασμό πρόσωπο, του οποίου ο χαρακτήρας και οι δυνατότητες προσδιορίζουν το εύρος και τη μορφή της κατακράτησης ή στέρησης της ελευθερίας. Για το έγκλημα αυτό, στο μέτρο που προϋποθέτει την επέλευση ενός δυσμενούς για την προσωπική ελευθερία αποτελέσματος, θα πρέπει κάθε φορά να αποδεικνύεται ότι όντως υπήρξε δέσμευση τόσο στο πεδίο της ελεύθερης κινήσεως του ατόμου, όσο και στον χώρο της ελεύθερης δράσης του. Δεν αρκεί, με άλλα λόγια, για τη θεμελίωση της παράνομης κατακράτησης ένας απλός εκφοβισμός (πιθανόν τότε να πρόκειται για απειλή) ή μια περιστασιακή κατακράτηση του ατόμου στη διάρκεια μιας συμπλοκής ή ενός επεισοδίου. Περαιτέρω, σε περίπτωση υποβολής καταχρηστικής αίτησης εξαίρεσης δικαστικών προσώπων, όταν δηλαδή οι υποβαλλόμενοι λόγοι δεν είναι σαφείς και ορισμένοι, αλλά είναι εντελώς άσχετοι και εκδήλως αστήρικτοι και υποβάλλονται είτε προς τον αποκλειστικό σκοπό αποκλεισμού της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου είτε παρέλκυσης της δίκης, η αίτηση εξαίρεσης είναι μόνο κατ’ όνομα τέτοια, ενώ κατ’ ουσίαν αποτελεί άγνωστο στον νόμο μέσο είτε παρέλκυσης της διαδικασίας, είτε αποκλεισμού της δικαιοδοσίας, το οποίο είναι απαράδεκτο και ως τέτοιο απορριπτέο από κάθε δικαστήριο.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.