ΔιατΕισΕφΔυτΣτερΕλλ 1/2018 [Προϋποθέσεις αναστολής ποινικής δίωξης - Προδικαστικά ζητήματα -Ψευδής καταμήνυση - Συκοφαντική δυσφήμηση]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 7, Ιούλιος 2019

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Κατ’ άρθρο 59 παρ. 2 ΚΠΔ, στις περιπτώσεις των άρθρων 224, 225 παρ. 1, 229, 362, 363 ΠΚ η αναστολή της κύριας δίκης επέρχεται, ακόμα και όταν αυτή εκκρεμεί στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, απαιτώντας για την αναστολή μόνη την άσκηση ποινικής δίωξης για το γεγονός για το οποίο έγινε καταμήνυση ή δόθηκε όρκος ή ισχυρίσθηκε ή διέδωσε ο υπαίτιος. Ειδικότερα με τη δεύτερη αυτή παράγραφο του άρθρου 59 ΚΠΔ προβλέπεται και ρυθμίζεται η περίπτωση, κατά την οποία το αποδεικτικό υλικό, καθώς και το εξαγόμενο μίας ποινικής δίκης με αντικείμενο αδίκημα των ανωτέρω άρθρων του ΠΚ (κύρια δίκη) είναι εκ των πραγμάτων τόσο στενά συνδεδεμένο με εκείνο μίας προηγούμενης από αυτήν δίκης (προδικαστικής), ώστε να κρίνεται σκόπιμο να ολοκληρωθεί, και μάλιστα αμετάκλητα, η προηγούμενη αυτή προδικαστική δίκη, και στη συνέχεια να επακολουθήσει η εξέλιξη της δίκης για το αδίκημα των εν λόγω άρθρων, δηλαδή της κύριας δίκης, προκειμένου να αποφευχθεί η έκδοση αποφάσεων που θα κρισιολογούσαν διαφορετικά το ίδιο πραγματικό υλικό. Περαιτέρω, γίνεται δεκτό ότι, αν ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, παρότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής, παραλείψει να εφαρμόσει το άρθρο 59 παρ. 2 ΚΠΔ, τότε μπορεί να πράξει αυτό το Δικαστικό Συμβούλιο με το ερμηνευτικό επιχείρημα εν τω μείζονι (αθώωση) το έλασσον (αναστολή ποινικής δίκης), ενώ ο κατηγορούμενος μπορεί να προσφύγει στον Εισαγγελέα Εφετών ασκώντας την προσφυγή του άρθρου 322 ΚΠΔ.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.