ΜΟΔΘεσ 405/2017 [Μειωμένος καταλογισμός - Υπαίτια μέθη - Απόπειρα ανθρωποκτονίας - Επικίνδυνη σωματική βλάβη - Μεταβολή κατηγορίας επιτρεπτή]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 8-9/2019, Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2019

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Κηρύσσεται ένοχος ο κατηγορούμενος για την πράξη της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας, απορριπτομένου του αυτοτελούς ισχυρισμού περί μειωμένου καταλογισμού. Ειδικότερα, εξ ουδενός αποδεικτικού στοιχείου δεν αποδεικνύεται το ποσοστό του οινοπνεύματος στο αίμα του κατηγορουμένου, το οποίο μάλιστα να συνιστά απόδειξη ύπαρξης πλήρους μέθης. Αντιθέτως, η συμπεριφορά του κατηγορουμένου πριν, κατά και μετά την τέλεση της πράξης δεν επιβεβαιώνει ύπαρξη μέθης, πολλώ μάλλον πλήρους μέθης. Ένα πλήρως μεθυσμένο άτομο είναι απόλυτα εξαρτώμενο από τη βοήθεια τρίτων προκειμένου ακόμη και να περπατήσει, πολλώ δε μάλλον να τελέσει το εν λόγω αδίκημα, η τέλεση του οποίου απαιτεί την άσκηση υπέρτερης δύναμης έναντι του παθόντος. Επίσης το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος είχε τη μυϊκή δύναμη και ισορροπία ώστε να τελέσει το αδίκημα και εν τέλει να διαφύγει αποσοβώντας —καταρχάς— τον κίνδυνο της σύλληψής του αποτρέπουν τον χαρακτηρισμό της -τυχόν- μέθης ως πλήρους. Βέβαια, η μη πλήρης μέθη του κατηγορουμένου θα τον δυσκόλευε σημαντικά (ουσιωδώς) να αντιληφθεί το άδικο και να συμμορφωθεί με αυτή του την αντίληψη. Πλην όμως, για να έχει νομική σημασία αυτή η ελαττωμένη ικανότητα προς καταλογισμό θα πρέπει η (μη πλήρης) μέθη του κατηγορουμένου να χαρακτηρισθεί ως ανυπαίτια. Για να χαρακτηρισθεί δε ως ανυπαίτια θα πρέπει να μην οφείλεται σε πρόθεση ή αμέλεια του δράστη, δηλαδή θα πρέπει η μέθη να μην προέρχεται από σφάλμα του, αλλά να οφείλεται σε τυχαίο γεγονός ή ανωτέρα βία. Εν προκειμένω, ο κατηγορούμενος, ως ο ίδιος ομολογεί, κατανάλωσε με δική του πρωτοβουλία αλκοολούχα ποτά και ναρκωτικές ουσίες γνωρίζοντας την πιθανότητα να τον οδηγήσουν τουλάχιστον σε κατάσταση μέθης. Επομένως η μη πλήρης μέθη του κατηγορουμένου ήταν συγχρόνως και υπαίτια.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.