Ν. Βασιλειάδης, Κατηγορούμενοι έχοντες ψυχική ή διανοητική διαταραχή. Ποινικό (δικονομικό) κανονιστικό πλαίσιο (ΜΕΡΟΣ Η΄)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 12/2020, Δεκέμβριος 2020

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Νικόλαου Δ. Βασιλειάδη, ΔΝ, Δικηγόρου, Ειδ. Επιστήμονα Νομικής Σχολής ΑΠΘ 2. Ισχύον δίκαιο • Η αντιμετώπιση των πασχόντων από ψυχική ή διανοητική διαταραχή άλλαξε καθοριστικά μετά την ψήφιση του Ν 4509/2017 (ΦΕΚ Α΄ 201/22.12.2017) με τίτλο «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις», νόμος ο οποίος εισήγαγε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση για την ποινική αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προσώπων, πολύ πιο εκσυγχρονισμένη σε σχέση με τις απαρχαιωμένες ρυθμίσεις που ίσχυαν μέχρι τότε και που εμφανίζονταν όχι μόνο επιστημονικά αναχρονιστικές αλλά και δογματικά μετέωρες σε πολλά σημεία τους. Με τον νόμο αυτό τροποποιήθηκε το σύνολο σχεδόν των διατάξεων του συγκεκριμένου πεδίου (πλήρως ακαταλόγιστοι δράστες – δράστες μειωμένου καταλογισμού) του προϊσχύσαντος ΠΚ, ενώ τροποποιήθηκαν παράλληλα και διατάξεις του προϊσχύσαντος ΚΠΔ σε σχέση με τη δικονομική αντιμετώπιση των δραστών αυτών. Παράλληλα, προβλέφθηκαν και οι κανόνες εκτέλεσης των μέτρων θεραπείας που δύνανται να επιβληθούν, συστηματοποιώντας τον συγκεκριμένο χώρο (που εμφάνιζε θεσμικά και νομοθετικά ελλείμματα) με σύγχρονες, φιλελεύθερες αντιλήψεις θεραπευτικής προσέγγισης. Ο Νέος Ποινικός Κώδικας (Ν 4619/2019), που άρχισε να ισχύει από 1.7.2019, βρήκε αυτό το σύγχρονο νομοθετικό καθεστώς (του Ν 4509/2017) σε ισχύ ενσωματώνοντάς το αυτούσιο. Το άρθρο 69Α του ισχύοντος ΠΚ (Ν 4619/2019) αποτελεί αναρρύθμιση...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.