ΠραξΑρχειοθΕισΠλημΚαλαμ της 6.3.2020 [Στοιχειοθέτηση αδικήματος παρακώλυσης συγκοινωνιών - Νόμος επιεικέστερος - Άρση αδίκου - Δικαίωμα του συνέρχεσθαι] (παρατ. Π. Ανδρεάδης-Παπαδημητρίου)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 12/2020, Δεκέμβριος 2020

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΠραξΑρχειοθΕισΠλημΚαλαμ της 6.3.2020 Διατάξεις: άρθρα 2 [παρ. 1] , 20, 292 [παρ. 1] ΠΚ , 11 Συντ. , 43 [παρ. 4] ΚΠΔ Στοιχειοθέτηση αδικήματος παρακώλυσης συγκοινωνιών, Νόμος επιεικέστερος, Άρση αδίκου, Δικαίωμα του συνέρχεσθαι Τίθεται στο αρχείο η υπό κρίση δικογραφία, καθόσον δεν στοιχειοθετείται η αντικειμενική υπόσταση της διάταξης του άρθρου 292 ΠΚ, κατά τον χρόνο που φέρεται τελεσθείσα. Συγκεκριμένα, κατά την προϊσχύσασα διάταξη δεν προβλεπόταν η τιμώρηση της διατάραξης αλλά μόνο της παρεμπόδισης λειτουργίας κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία και ιδίως αυτοκινητόδρομου. Εν προκειμένω, αφενός δεν προέκυψε ότι παρεμποδίστηκε η κίνηση των έτερων οχημάτων που δεν συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις, αφού αυτή πραγματοποιήθηκε μέσω λοιπών παρακαμπτήριων οδών και αφετέρου ιδίως για το περιστατικό που έλαβε χώρα εντός της πόλης της Καλαμάτας, ελλείπει η έννοια της κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία και δη του αυτοκινητόδρομου. Σε κάθε δε περίπτωση, ανακύπτει και το ειδικότερο ζήτημα της ενάσκησης εκ μέρους των αγροτών-διαδηλωτών του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Με τα συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά, ήτοι μικρός σχετικά αριθμός συναθροιζόμενων, για μικρό χρονικό διάστημα, ακόμα και να κριθεί ότι η περιγραφόμενη συμπεριφορά των μηνυομένων πληροί τη νομοτυπική μορφή του άρθρου 292 παρ. 1 ΠΚ, συντρέχει λόγος άρσης του αδίκου, κατ’ άρθρο 20 ΠΚ,...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.