ΣυμβΠλημΑθ 774/2007 [Μεταβολή κατηγορίας από κακουργηματική σε πλημμεληματική πλαστογραφία - Οριστική παύση ποινικής δίωξης]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 6/2008, Ιούνιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Για τη στοιχειοθέτηση της κακουργηματικής πλαστογραφίας του άρθρου 216 παρ. 3 ΠΚ απαιτείται το σκοπούμενο περιουσιακό όφελος να πραγματώνεται από τον υπαίτιο διά βλάβης τρίτου· επομένως, η βλάβη τρίτου από τον υπαίτιο είναι εννοιολογική προϋπόθεση του οφέλους και πρέπει να προηγείται αυτού κατά την παράσταση του δράστη. Περαιτέρω, αν η κατάρτιση πλαστών φορολογικών στοιχείων ή η απατηλή ενέργεια του δράστη κατατείνει όχι μόνο στη φοροδιαφυγή, αλλά και στην παράνομη ωφέλεια ή βλάβη τρίτων ή στην πρόκληση και άλλης περαιτέρω ζημίας του Δημοσίου ή στον προσπορισμό και άλλου οφέλους, εκτός της μείωσης ή αποφυγής της φορολογικής επιβάρυνσής του, τότε οι ειδικές διατάξεις περί αξιόποινης φοροδιαφυγής δεν εκτοπίζουν εξ ολοκλήρου την εφαρμογή των γενικών περί πλαστογραφίας και απάτης διατάξεων των άρθρων 216 και 386 ΠΚ. Εν προκειμένω, οι κατηγορούμενοι κατήρτισαν εξ ολοκλήρου πλαστά τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, θέτοντας χωρίς δικαίωμα στη θέση του εκδότη την υπογραφή του εγκαλούντος, ακολούθως δε έκαναν χρήση αυτών προσκομίζοντάς τα στην αρμόδια ΔΟΥ. Σκοπός τους όμως δεν ήταν να ωφεληθούν οι ίδιοι προκαλώντας αντίστοιχη βλάβη στην περιουσία του εγκαλούντος, αλλά να παραπλανήσουν τις αρμόδιες φορολογικές Αρχές (εμφανίζοντας αυξημένες δαπάνες σε σχέση με τα έσοδά τους μειώνοντας αντίστοιχα το ποσό του καταβλητέου φόρου) και περαιτέρω να επιτύχουν την επιστροφή του παρακρατηθέντος ΦΠΑ. Συνεπώς, η σκοπουμένη περιουσιακή τους ωφέλεια προέρχεται άμεσα και αιτιωδώς από την περιουσία του Δημοσίου, το οποίο υφίσταται και την περιουσιακή βλάβη, και όχι βέβαια από την περιουσία του εγκαλούντος, του οποίου η βλάβη (πρόστιμο ποσού 1,5 δις δρχ.) αποτελεί έμμεση και αντανακλαστική συνέπεια της χρήσης των πλαστών εγγράφων, με αποτέλεσμα η τελεσθείσα πλαστογραφία να μην έχει κακουργηματικό αλλά πλημμεληματικό χαρακτήρα. Επειδή όμως χρόνος τέλεσης των επιδίκων πράξεων είναι το χρονικό διάστημα από 20.1.1998 έως 21.2.2001, παύει οριστικά η ποινική δίωξη κατά των κατηγορουμένων λόγω παραγραφής.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.