ΕΔΔΑ, Υπόθεση Rantsev κατά Κύπρου & Ρωσίας Απόφαση της 7.1.2010 [Απαγόρευση δουλείας, ειλωτείας και καταναγκαστικής εργασίας - Υποχρεώσεις κρατών](παρατ. Τ. Κυριαζή)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 5/2010, Μάιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Υπόθεση παράνομης διακίνησης και εμπορίας ρωσίδας υπηκόου στην Κύπρο με έκδοση βίζας «καλλιτέχνιδας» και θάνατος του θύματος κάτω από ύποπτες συνθήκες. Παραβίαση των άρθρων 2, 4 και 5 της ΕΣΔΑ από την Κύπρο και του άρθρου 4 από τη Ρωσία. Ειδικότερα, ως προς το άρθρο 4 το Δικαστήριο έκρινε ότι αν και το άρθρο δεν αναφέρεται ρητά στην απαγόρευση της εμπορίας ανθρώπων, κάθε διάταξη της Σύμβασης, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Βιέννης για το Δίκαιο των Συμβάσεων, πρέπει να ερμηνεύεται υπό το φως του αντικειμένου και του σκοπού της. Σημείωσε δε ότι το αντικείμενο και ο σκοπός της Σύμβασης, ως εργαλείο της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθιστά αναγκαία την ερμηνεία των διατάξεών της με τέτοιο τρόπο ώστε οι εγγυήσεις που παρέχει να έχουν πρακτική εφαρμογή και να είναι αποτελεσματικές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να εξεταστεί αν η εμπορία ανθρώπων εμπίπτει συνολικά στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 4 και όχι σε κάθε μία από τις πρακτικές που αναφέρονται σε αυτό. Σύμφωνα λοιπόν με την υποχρέωσή του να ερμηνεύει τη Σύμβαση κάτω από τις σύγχρονες συνθήκες, το Δικαστήριο θεώρησε περιττό να διακρίνει μεταξύ των διαφορετικών πρακτικών που περιγράφονται στο άρθρο 4 προκειμένου να ελέγξει αν η μεταχείριση την οποία υπέστη εν προκειμένω το θύμα μπορεί να ενταχθεί σε κάθε μία από αυτές ξεχωριστά. Έκρινε επομένως ότι η εμπορία ανθρώπων, σύμφωνα με τον ορισμό που παρέχεται στο Πρωτόκολλο του Παλέρμο, εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 4 συνολικά.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.