Σ. Κύρκος, Δοκιμάζοντας τους καρπούς του δηλητηριώδους δένδρου: η απειλή χρήσης βασανιστηρίων ως μορφή απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης κατ’ άρθρο 3 της ΕΣΔΑ και οι επιπτώσεις της στην προστασία του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη (Με αφορμή την απόφαση της 1.6.2010 του ΕΔΔΑ επί της προσφυγής Gafgen κατά Γερμανίας)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 10/2011, Οκτώβριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΚΥΡΚΟΥ, ΜΔΕ, LLM, Αντεισαγγελέα Αεροδικείου Αθηνών, υπ. Διδάκτορα Παντείου Πανεπιστημίου Mε την ως άνω ιδιαίτερα σημαντική απόφασή του (αρ. Προσφυγής 22978/2005) [1] , το Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης (Grand Chamber) του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) επανέφερε στο προσκήνιο μια παραλλαγή του κλασικού στο χώρο της πολιτικής φιλοσοφίας ηθικού ζητήματος του περίφημου «σεναρίου της ωρολογιακής βόμβας» [2] που συνοψίζεται στον προβληματισμό περί του επιτρεπτού της προσφυγής των κρατικών αρχών στη χρήση βασανιστηρίων σε άκρως πιεστικές καταστάσεις ανάγκης, όπως αυτή της τοποθέτησης ωρολογιακής βόμβας σε άγνωστο σημείο με στόχο πλήθος αθώων προσώπων (λ.χ. σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς) της οποίας η έκρηξη επίκειται και ο ύποπτος που έχει συλληφθεί αρνείται ν’ αποκαλύψει πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην αποτροπή του άμεσα επικειμένου εγκληματικού αποτελέσματος [3] . Με τη συγκεκριμένη απόφαση, το Δικαστήριο αν και επανέλαβε την καθιερωμένη ρητορική του (παρ. 107 της απόφασης) περί του απόλυτου χαρακτήρα της απαγόρευσης των βασανιστηρίων καθώς και κάθε άλλης απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης (άρθρο 3 ΕΣΔΑ) [4] , απεφάνθη κατά πλειοψηφία (11-6) ότι η αποδοχή της εγκυρότητας αποδεικτικών μέσων που αποκτήθηκαν ως άμεση απόρροια της επιστράτευσης εκ μέρους των διωκτικών αρχών ενεργειών που θα μπορούσαν να υπαχθούν στην έννοια της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης δεν επηρέασαν...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.