ΣυμβΠλημΗρακλ 237/2011 [Διατάραξη ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας και συνεδριάσεων δικαστηρίου κατ’ εξακολούθηση από Πρόεδρο και μέλη ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 12/2011, Δεκέμβριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Παραπέμπονται οι κατηγορούμενοι (Πρόεδρος και μέλη ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου) για τα αδικήματα της διατάραξης της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας και της διατάραξης της συνεδριάσεως των δικαστηρίων από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Συγκεκριμένα, αυτοί, διαμαρτυρόμενοι για τη μη ίδρυση Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, απέκλεισαν τις εισόδους του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου κατά το χρονικό διάστημα από 30.9.2008 έως 22.10.2008 και προέβησαν στην κατάληψή του. Οι κατηγορούμενοι επισημαίνουν ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο δικαστικό μέγαρο περιφρούρησαν με επιτυχία την κινητοποίησή τους, ουδένα δε πίεσαν για τη συμμετοχή του σε αυτήν και επιπλέον δεν προέβησαν σε καμία βιαιοπραγία, ενώ περαιτέρω διατείνονται ότι υφίστατο κατάσταση ανάγκης που απέκλειε τον άδικο χαρακτήρα της πράξης τους. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η συνδρομή των όρων των άρθρων 25 ή 32 ΠΚ που να αποκλείει τον άδικο χαρακτήρα της πράξης τους ή τον καταλογισμό τους, δεδομένου ότι, με βάση τις ιεραρχήσεις της έννομης τάξης, η βλάβη που προκλήθηκε εν προκειμένω, ήτοι η παρακώλυση της άσκησης της συνταγματικώς κατοχυρωμένης λειτουργίας της δικαιοσύνης για το ανωτέρω χρονικό διάστημα που έλαβε χώρα με την κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου μετά από απόφαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, ήταν σημαντικά ανώτερη από τη βλάβη που απειλείτο εξαιτίας της κωλυσιεργίας της Πολιτείας στην ίδρυση του τοπικού Εφετείου. Σε κάθε περίπτωση εξάλλου, όταν η άδικη επιλογή γίνεται «εν ψυχρώ», από πεποίθηση και ασυμφωνία του δράστη με τις ρυθμίσεις του δικαίου, δεν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής των άρθρων 25 και 32 ΠΚ.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.