Κ. Τσίνας, Η κατάργηση του αξιοποίνου της άνευ αδείας οδηγήσεως φορτηγών οχημάτων [άρθρο 94 παρ. 5 N 2696/1999 (ΚΟΚ)] - Ένα παράδειγμα μεθοδολογικής ανάλυσης και ερμηνείας στο ποινικό δίκαιο (Με αφορμή την ΕγκΕισΕφΑθ 4166/2008, Αντεισ. Εφ. Γ. Ζ. Πεπόνη)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 12/2011, Δεκέμβριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

(Με αφορμή την ΕγκΕισΕφΑθ 4166/2008, Αντεισ. Εφ. Γ. Ζ. Πεπόνη)* ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Π. ΤΣΙΝΑ, ΔΝ, Δικηγόρου Ι. Εισαγωγή - Προκαταρκτικές διευκρινίσεις Το ζήτημα που απασχόλησε τον Αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών κ. Γ. Ζ. Πεπόνη στην υπ’ αρ. 4166/2008 Εγκύκλιό [1] του, σχετικά με την ερμηνεία της διατάξεως του άρθρου 94 παρ. 5 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας μετά από την τροποποίηση που επέφερε σε αυτό το άρθρο 85 παρ. 1 του Ν 3542/2007, παρουσιάζει μεγάλη πρακτική σημασία [2] και αφορά στο ερώτημα: Επιτρέπεται σήμερα να εξακολουθούν να τιμωρούνται ποινικώς οι οδηγοί φορτηγών οχημάτων που δεν διαθέτουν την εκ του νόμου απαιτούμενη άδεια οδήγησης ή των οποίων η άδεια έχει για οποιονδήποτε λόγο αφαιρεθεί ή ανακληθεί; Ή, μήπως, επιβάλλεται [3] να αρκεστούμε στις διοικητικές κυρώσεις εις βάρος τους (Ν 3446/2006) λόγω της διατυπώσεως του τρίτου εδαφίου της παρ. 5 του άρθρου 94 ΚΟΚ, το οποίο παραπέμπει ευθέως μόνο σε αυτές; Η ορθή απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν έχει μόνο αξία για τους ασχολουμένους με την ποινική πράξη και, πρωτίστως, τους δικαστικούς λειτουργούς. Η επιδίωξή της συνιστά και ενδιαφέρουσα πρόκληση για τους θεωρητικούς νομικούς, δηλ. εκείνους που καλλιεργούν την ποινική επιστήμη (δογματική) [4] και επιθυμούν να συμβάλουν ουσιαστικά τόσο στην ανάπτυξη της θεωρίας όσο και στη...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.