ΑΠ 284/2012 [Ζωοκτονία - Παράνομη παράσταση πολιτικής αγωγής για οπλοχρησία - Παράβολο πολιτικής αγωγής] (παρατ. Ε. Ιωάννου)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 6/2012, Ιούνιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Αν η αφαίρεση του ζώου προηγηθεί της θανατώσεώς του, στοιχειοθετείται μόνο το έγκλημα της ζωοκλοπής, ενώ η ζωοκτονία απορροφάται από την κλοπή, δηλαδή δεν είναι δυνατή η τέλεση τόσο του εγκλήματος της ζωοκλοπής όσο και του εγκλήματος της ζωοκτονίας του ίδιου ζώου, αφού τα δύο αυτά εγκλήματα τελούν σε σχέση αλληλοαποκλεισμού. Και τούτο, διότι όταν ο δράστης αφαιρεί το ζώο και θεμελιώνει μία νέα παράνομη κατοχή, έχει ολοκληρωθεί το αδίκημα της κλοπής, η δε μεταγενέστερη θανάτωση του κλαπέντος ζώου δεν μπορεί να οδηγήσει στη στοιχειοθέτηση και άλλης αξιόποινης πράξης, αφού ο δράστης συμπεριφέρεται πλέον ως κύριος. Περαιτέρω, οι διατάξεις του Ν 2168/1993 αποβλέπουν στην προστασία του γενικού συμφέροντος και η παραβίασή τους δεν δημιουργεί αξίωση χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης υπέρ τρίτου, φυσικού ή νομικού προσώπου· ως εκ τούτου η παράσταση πολιτικής αγωγής για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης από την αξιόποινη πράξη της οπλοχρησίας υπήρξε παράνομη και επέφερε απόλυτη ακυρότητα στο ακροατήριο. Τέλος, απορρίπτεται ο ισχυρισμός του αναιρεσείοντος για απαράδεκτη παράσταση πολιτικής αγωγής, δεδομένου ότι η σχετική δήλωση υποβλήθηκε στο ακροατήριο του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου στις 24.4.2007, δηλαδή πριν από την έναρξη ισχύος του Ν 3659/2008 με τον οποίο για πρώτη φορά καθιερώθηκε το απαράδεκτο της πολιτικής αγωγής λόγω μη καταβολής του προσήκοντος τέλους.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.