ΤρΕφΠατρ 837/2013 [Παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από δικηγόρο στο πλαίσιο δίκης - Δημοσιοποίηση κλητηρίου θεσπίσματος αντιδίκου] (παρατ. Ι. Ιγγλεζάκης)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 5/2014, Μάιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Ο Ν 2472/1997 τιμωρεί μόνο, έστω και αν δεν εκφράζεται με σαφήνεια, την παραβίαση του απορρήτου της ιδιωτικής ζωής, δηλαδή μόνο τις επεμβάσεις σε αρχεία που είναι κρυφά και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί και την επεξεργασία, μετάδοση κ.λπ. δεδομένων που είναι κρυφά και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Όσο η ιδιωτική ζωή είναι απόρρητη είναι άξια προστασίας· αντιθέτως, όταν πλέον έχει ευρέως δημοσιοποιηθεί στον κοινωνικό περίγυρο, η προσβολή είναι ήδη ολοκληρωμένη και παύει να είναι άξια προστασίας κατά τον ανωτέρω νόμο. Εν προκειμένω, κηρύσσεται αθώος ο κατηγορούμενος δικηγόρος για το αδίκημα του άρθρου 22 παρ. 4 Ν 2472/1997. Συγκεκριμένα, αφενός ο επίδικος ισχυρισμός του αναφέρεται σε αληθινό γεγονός (κλητήριο θέσπισμα με συγκεκριμένες κατηγορίες), αφετέρου οι ποινικές κατηγορίες που εκκρεμούσαν κατά του ήδη εγκαλούντος αντιδίκου του αποτελούσαν εν τοις πράγμασι δημοσιοποιημένα στον κοινωνικό περίγυρο προσωπικά δεδομένα. Συνεπώς, δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί το ως άνω αδίκημα, αφού πρόκειται για δικονομική - αποδεικτική αξιοποίηση στο Πολιτικό Δικαστήριο ήδη δημοσιοποιημένων προσωπικών δεδομένων (στοιχείων εκκρεμούς, μετ' αναβολή, δημόσιας ποινικής δίκης) και όχι για επεξεργασία (κρυφού) αρχείου ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.Πρόεδρος Ε. Κοτσομύτη, Προεδρεύουσα Εφέτης Μέλη Ε. Κασιαλμά, Μ. Γαϊτάνη Εισαγγελέας Γ. Μπισμπίκης, Αντεισαγγελέας Δικηγόροι Ε. Ματσούκης, Ι. Παπαναστασόπουλος Διατάξεις: άρθρα 2, 22 [παρ. 4] Ν 2472/1997 Η μη...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.