ΑΠ 199/2014 [Παραγραφή εν επιδικία του δικαιώματος παράστασης πολιτικής αγωγής - Απόλυτη ακυρότητα λόγω παράνομης παράστασης πολιτικώς ενάγοντος] (παρατ. Π. Πανταζής)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 8-9/2014, Αύγουστος-Σεπτέμβριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Αναιρείται εν μέρει η προσβαλλόμενη απόφαση ως προς τη διωκόμενη πράξη της ψευδούς καταμήνυσης λόγω απόλυτης ακυρότητας της διαδικασίας που συνέβη στο ακροατήριο εξαιτίας της παράνομης παράστασης των πολιτικώς εναγόντων. Συγκεκριμένα, η δήλωσή τους έγινε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο το πρώτον την 3.2.2011, οπότε η σχετική απαίτησή τους είχε παραγραφεί, κατ' άρθρο 937 ΑΚ, λόγω παρόδου πενταετίας από της κατά την 26.7.2005 τελέσεως της πράξεως και της αρχικής την 25.10.2005 δηλώσεως σε επιδικία, ενώ η παραγραφή αυτή δεν διακόπηκε ούτε ανεστάλη επί τριετία με την κατ' άρθρο 113 παρ. 3 ΠΚ προβλεπόμενη αναστολή, καθόσον η αναστολή παραγραφής των εγκλημάτων, ως συνέπεια της εφαρμογής του άρθρου 59 ΚΠΔ, όπως αντικ. διά του άρθρου 6 Ν 3346/2005, επέρχεται για τις αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν μετά την κατά την 17.6.2005 ισχύ του εν λόγω νόμου, ενώ η προκείμενη πράξη τελέστηκε την 26.7.2005· συνεπώς δεν αναστέλλει και την αστική παραγραφή της απαιτήσεως για χρηματική ικανοποίηση, ώστε να είναι αυτή ενεργός και οι πολιτικώς ενάγοντες να δικαιούνται σε παράσταση πολιτικής αγωγής στο ποινικό δικαστήριο, αφού δεν προέκυψε ούτε διακοπή της παραγραφής με άσκηση αγωγής στα πολιτικά δικαστήρια ή με δήλωση παράστασης αυτών κατά την αρχική δικάσιμο της 26.5.2010 στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, προ της παρελεύσεως πενταετίας.Πρόεδρος Γ....

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.